Sala de premsa Premsa i mitjans

L’ICN2, acreditat com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa

El reconeixement implica una aportació d’un milió d’euros anuals durant els propers quatre anys, que es destinaran a impulsar aplicacions de la nanociència en biosistemes, energia i sistemes de la informació. 

19/03/2014


La Secretaria de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación, Carmen Vela, depenent del Ministerio de Economía y Competitividad, ha anunciat al Congrés dels Diputats els cinc centres seleccionats en el marc del programa de centres d’excel·lència Severo Ochoa. Entre ells s’hi troba l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), dirigit pel professor Pablo Ordejón, que es converteix així en el primer centre dedicat a la nanociència reconegut amb aquest guardó. Els centres premiats, a més de l’ICN2, són el Centro Nacional de Biotecnología (CNB), l’Instituto de Neurociencias de Alicante, el Centro Vasco de Matemática Aplicada, i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ). Aquests cinc centres se sumen als 13 guardonats en edicions anteriors, entre ells l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i la Barcelona Graduate School of Echonomics, ambdós amb participació de la UAB, i es constitueixen com a pilars fonamentals de l’estructura d’investigació del país.
 
Gràcies a aquesta acreditació, cadascun d’aquests centres disposarà d’un milió d’euros anuals durant els quatre anys que dura el programa per reforçar la seva investigació. Els centres guardonats es beneficiaran a més de l’accés preferent a instal·lacions científiques, flexibilitat en la contractació d’investigadors o capacitat d’atracció de mecenatge. L’objectiu del programa, promogut pel Ministerio de Ciencia e Innovación, és identificar i incentivar els centres i unitats de recerca espanyols que ja destaquen entre els millors del món en la seva especialitat. Aquesta distinció és el major reconeixement per a centres d’excel·lència a Espanya i s’atorga després d’un procés rigorós d’avaluació realitzat per comitès científics internacionals.
 
La proposta de l’ICN2 per a aquesta convocatòria es va centrar en el desenvolupament de nanodispositius, amb una clara vocació tecnològica. Tenint com a base els avenços científics en el desenvolupament de materials, la nanofabricació, la caracterització i la simulació teòrica, es perseguiran aplicacions pràctiques en el marc de tres grans línies d’actuació: els biosistemes (com els sensors, els dispositius per l’alliberació selectiva de fàrmacs, la nanomedicina, la seguretat o medi ambient); l’energia (cèl·lules solars, bateries i supercondensadors, i dispositius termoelèctrics, entre d’altres); i tecnologies de la informació i de les telecomunicacions (com la miniaturització i l’aprofitament dels fenòmens físics propis de la nanoescala en nous dispositius).
 
L’aportació econòmica del programa Severo Ochoa es destinarà en gran part a la contractació de personal i a l’adquisició d’equipaments singulars, pel desenvolupament de projectes d’investigació en el marc de las tres línies ja esmentades. Aquestes adquisicions completaran les instal·lacions avançades de les quals ja disposa l’ICN2 al campus de la UAB, en un edifici inaugurat recentment. Així doncs, es tracta d’una aportació que reforça de manera molt transversal el potencial d’aquest Institut, que ja ocupava un lloc destacat en el panorama internacional en àmbits com nanomedicina, grafè, energia, espintrònica, nanoelectrònica o medi ambient.