Jornada sobre ciència ciutadana a la UAB

OpenLab de la UAB

La ciència ciutadana promou la participació voluntària de la ciutadania en el procés científic, formant-ne part ben activament, des de la definició de la pregunta d’investigació fins a la presentació de resultats. La nova comunitat de pràctica de ciència ciutadana a la UAB organitza, el proper 22 de juny, una jornada sobre les iniciatives de ciència ciutadana oberta a la comunitat investigadora.

10/06/2021

En els projectes europeus INCENTIVE (Establishing Citizen Science Hubs in European Research Performing and Funding Organisations to drive institutional change and ground Responsible Research and Innovation in society) i SMART-ER (ECIU Virtual Research Institute for SmartEuropean Regions), amb participació de la UAB, la ciència ciutadana i l’impuls del diàleg entre la ciència i la societat hi tenen un paper central.

A la UAB ja fa temps que es desenvolupen iniciatives de ciència ciutadana, sent a més un element clau en la nostra estratègia d’interacció amb l’entorn territorial. En aquest sentit, sorgeix la possibilitat d’establir una comunitat de pràctica, per millorar la coordinació, compartir recursos, dades i equipaments, i identificar les necessitats de formació específiques (per exemple en protecció de dades i dels drets de propietat intel·lectual), així com les possibles limitacions per dur a terme aquestes activitats.

El proper dia 22 de juny, d’11h a 14:30h, s’organitza una jornada virtual oberta a tota la comunitat investigadora amb un doble objectiu. D’una banda, conèixer els grups de recerca i els projectes actuals de la UAB en ciència ciutadana; i d’una altra, identificar les necessitats, infraestructures, recursos i canvis necessaris per donar suport a un desenvolupament de qualitat de projectes de ciència ciutadana.

La ciència ciutadana, que forma part de l’estratègia molt més amplia de l’Open Science, és un fenomen cada vegada més popular a tot el món, que promou la participació voluntària de la ciutadania en el procés científic, fins a formar-ne part ben activament, des de la definició dels reptes fins a la solució. La Comissió Europea li ha donat un impuls molt important en el programa Horizon2020 i també juga un paper fonamental en el programa marc Horizon Europe.

Tota la informació per assistir i participar en la trobada, consutar el programa i fer la inscripció es pot consultar al web de la jornada. Per rebre més informació sobre ciència ciutadana, adreçar-se al correu citizen.science@uab.cat

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Aliança pels objectius