Sala de premsa Premsa i mitjans

Jordi Porta és investit doctor 'honoris causa' per la UAB

La UAB va investit Jordi Porta, gran impulsor de les ciències socials a Catalunya i persona estretament vinculada a la Universitat, doctor honoris causa en una cerimònia que va tenir lloc el 20 de febrer passat al Rectorat. El rector de la UAB, Ferran Sancho, va lloar l'intens compromís de Porta amb la societat com a president de la Fundació Jaume Bofill, entre altres contribucions, i va agrair la seva dedicació personal a la UAB com a membre del Consell Social i síndic de Greuges.

20/02/2013

El catedràtic de ciència política Josep Maria Vallès, que va exercir de padrí del doctorand, va destacar tres arguments per al seu nomenament: "el seu paper com a promotor del coneixement científic, la seva trajectòria com a ciutadà compromès socialment i la seva col·laboració amb la nostra universitat".

Vallès va ressaltar primer de tot la seva tasca com a impulsor, juntament amb "el matrimoni Vilaseca-Roca", de la Fundació Jaume Bofill. Segons el padrí, Porta "ha tingut un paper decisiu en la promoció" a Catalunya de "les disciplines relacionades amb el coneixement de la societat". la Fundació assumia "una tasca supletòria" en "matèries tingudes com a incòmodes o sospitoses per les instàncies públiques i privades".

Va lloar el rol de Porta com a impulsor de les carreres d'altres científics i va afirmar que, "sense l'acció de Porta al capdavant de la Bofill, el nostre panorama universitari no seria el que és avui" I va valorar que la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB és "un resultat indirecte" de la seva contribució.

Vallès es va referir també a la seva relació personal amb Porta des del Maig del 68, i el va qualificar com un "ciutadà socialment compromès" per la seva implicació al moviment escolta, a Òmnium Cultural o a entitats cristianes "amb una visió renovada de la seva presència social".

Finalment, va parlar de la seva vinculació a la UAB com a membre del Consell Social i síndic de Greuges. "La relació de Jordi Porta amb la UAB -va afirmar- ens hauria de servir d'antídot contra la temptació del 'campi qui pugui' i fer-nos més solidaris amb les vicissituds i les deficiències d'una institució en la qual no seria coherent sentir-nos estranys".

Ideologia i ciència

Després d'haver estat investit pel rector amb la medalla i el diploma acreditatius com a doctor honoris causa de la UAB, Porta va oferir una lliçó magistral centrada en les dues fases de la seva trajectòria: la formació acadèmica i la implicació social.

Primer, Porta va fer cinc cèntims sobre el tema del projecte de tesi doctoral que mai ha materialitzat -"i crec que ja no la faré", va ironitzar-. Va versar sobre la diferència entre ideologia i ciència i "les implicacions mútues de les dues maneres d'afrontar intel·lectualment la realitat", tot repassant algunes aportacions al tema d'autors com Marx, Althusser, Sacristán o Ricoeur.

Per a Porta, "no hi ha ciència social que es pugui alliberar del tot de l'opció ideològica que hi ha a la seva base. No cal dir l'economia, que està visiblement demostrat que està marcada per la ideologia de base de qui fa l'anàlisi. La crisi actual n'és una mostra". I va afegir que "la funció positiva de la ideologia és preservar la identitat d'una persona o d'un grup, però, al mateix temps, també ho és explorar el que algú ha anomenat 'les possibilitats laterals d'allò real'".

A continuació, el nou doctor honoris causa va referir el context que va envoltar l'origen de la Fundació Jaume Bofill, principalment l'auge de la societat civil catalana als anys seixanta, i va repassar algunes de les seves iniciatives, assenyalant a més que "la UAB va ser el centre universitari que va facilitar més investigadors per als projectes que la Fundació havia programat".

Porta va rubricar el seu discurs amb una defensa de la inversió en coneixement per sortir de la crisi actual: "la gent que ens va abocar a la crisi era gent, en general, professionalment ben preparada. El que li mancava és probablement exigència moral i compromís amb la societat en conjunt. També caldria, per tant, treballar a la universitat els valors ètics que permeten la convivència responsable".

Un referent ètic

Per tancar l'acte, el rector va pronunciar una lloança del doctor honoris causa en què va destacar, en primer lloc, "la voluntat de servei al país" com una "característica fonamental" de tots els projectes endegats al llarg de la seva trajectòria. Sancho va valorar especialment les iniciatives abordades "en moments difícils" davant d'unes institucions hostils, com les del franquisme, o amb certa manca de resposta més endavant.

El rector va subratllar la "independència institucional que ha demostrat Porta", fet que ha estat cabdal per a la seva contribució al desenvolupament científic i social del país i que el converteix, a més, en un "referent ètic".

A més d'esmentar la "solidesa intel·lectual indiscutible" que ha aportat a la societat la Fundació Jaume Bofill, Sancho va voler remarcar "la dedicació personal" de Porta a la UAB, que se suma al suport a la recerca i la docència. I va agrair, en nom de la Universitat, el seu "tarannà flexible i reflexiu".

L'acte va comptar amb l'actuació del cor de la UAB, que va interpretar temes de Francesc Vila, Raimon i Joan Manuel Serrat, així com el tradicional cant Gaudeamus igitur.

Més informació: Cerimònia d'investidura de Jordi Porta com a doctor 'honoris causa' de la UAB