Sala de premsa Premsa i mitjans

Jaume Cruz premiat per la seva trajectòria

Jaume Cruz Feliu és doctor en Psicologia per la UAB (1982) i catedràtic de Psicologia de l’Esport (1989) a la mateixa universitat, dins el Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació. Actualment és director del Màster Interuniversitari de Psicologia de l’Esport de la UAB-INEFC, professor en màsters i postgraus de psicologia de l’Esport tant a Espanya, com a Portugal i Xile i va col·laborar en el projecte Curriculum Development of the European Master in Sport Psychology. En l'àmbit de la recerca dirigeix el Grup d’Estudis de Psicologia de l’Esport (GEPE) i ha liderat 4 projectes nacionals d’I+D. Actualment, participa en el projecte europeu Promoting Adolescent health through an intervention aimed at improving the quality of their participation in Physical Activity (PAPA), subvencionat pel Seven Framekork Programme (FP7- Health) de la Unió Europea.
El Dr. Cruz ha publicat més de 60 articles en revistes professionals i diferents capítols de llibre, a més de ser el coautor dels llibres Psicología del deporte: aplicaciones y perspectivas, Psicología y deporte i el Manual de Psicología del deporte.
Els seus interessos principals en el camp de la recerca són diversos aspectes de la iniciació esportiva i de l’assessorament psicològic a entrenadors i pares d’esportistes joves sobre la motivació i el fair play en l’esport, especialment intervencions cognitivo-conductuals en entrenadors, tals com el Programa d’Assessorament Personalitzat a Entrenadors (PAPE).

28/05/2013

El professor Cruz ha estat president de l’Associació Catalana de Psicologia de l’Esport (1987-1991), president de la Federación Española de Psicología del Deporte (1991-1995) i va rebre el premi Ema Gueron de la European Federation of Sport Psychology, el 2011. També es el director de la Revista de Psicología del Deporte, des de la seva fundació l’any 1992.


La Association for Applied Sport Psychology (AASP) li ha entregat el premi “2013 Distinguished International Scholar Award” en reconeixement a la seva trajectòria per la seva tasca científica i aplicada, que ha influenciat l’àmbit de la Psicologia de l’Esport. És un premi que es dóna cada dos anys en el qual s’ha de ser presentat per algú i avalat per dos socis de l’associació.
 
 
Què és la Association for Applied Sport Psychology?
 
La AASP és l'associació de Psicologia de l'Esport Aplicada més important a nivell mundial. Amb la finalitat de potenciar aquest àmbit, dóna diverses beques i premis, un dels quals va dirigit al reconeixement del treball fet per investigadors internacionals de fora dels Estats Units i Canadà.
La Psicologia de l’Esport aplicada està focalitzada en tres àmbits, que són les línies amb les quals treballa l'associació: la iniciació esportiva en nens, la millora del rendiment en esportistes d’elit i la promoció d'un estil de vida actiu en les persones.
 
 
Quina és la teva especialització?
 
Cruz coordina el Grup d'Estudis de Psicologia de l'Esport (GEPE) de la UAB. En concret treballen en la iniciació esportiva de la gent jove mitjançant la intervenció psicològica en entrenadors i pares. Aconseguir que la gent continuï fent esport durant tot el cicle vital és, en part, gràcies a l’entorn social en què cada jove realitza la seva iniciació esportiva. En aquest entorn, hi ha dues figures clau: els pares i els entrenadors. Per tant, des de la Psicologia de l’esport cal fer intervencions en aquests dos agents, de manera preventiva, perquè els joves gaudeixin de la pràctica esportiva i no es donin abandonaments prematurs.
 
La investigació del GEPE de la UAB té com a objectius l’estudi de variables psicològiques en la iniciació esportiva, les transicions al llarg de la carrera esportiva, l'abandonament de la carrera esportiva, l’avaluació de procediments d'intervenció en el context esportiu i l’avaluació de programes d'intervenció per promocionar un estil de vida saludable. La idea bàsica és que si hi ha una bona iniciació esportiva, hi haurà, posteriorment, un estil de vida actiu que afavorirà la qualitat de vida de la població general.
 
 
Què significa guanyar el premi?
 
Cruz explica que és un reconeixement internacional per la UAB, ja que va ser la primera Facultat de Psicologia a Espanya que va introduir la Psicologia de l’Esport al seu currículum el curs 1982-83. També és un reconeixement col·lectiu, a tot l’equip de recerca pel seu treball continuat.
 
A més, el catedràtic tindrà l’oportunitat de presentar la seva línia d’investigació The importance of social environment in youth sport for lifelong physical activity, a la 28a Conferència Anual de l'AASP que enguany tracta sobre Lifelong Physical and Mental Well-Being through Sport and Exercise i que tindrà lloc el proper octubre a Nova Orleans, als Estats Units.  
 
 
Perquè creus que te l’han donat?
 
Per la continuïtat del Grup d’Estudis en Psicologia de l’Esport (GEPE) en la línia d’investigació en psicologia de l’esport, considera Cruz, i també perquè, el 1992, van fundar la Revista de Psicologia del Deporte, la primera revista de psicologia de l’esport a Espanya i l’única en castellà d’aquest camp que té factor d’impacte. És una revista que es coedita des de la UAB i la Universitat de les Illes Balears (UIB).
 
 
Dóna reconeixement a la Psicologia de l’esport aquest tipus de premis?
 
Segons Cruz, un reconeixement internacional dóna visibilitat al camp i això és important per la Psicologia de l’esport, un àmbit molt específic dins la psicologia, que últimament està creixent molt. Per exemple, el nombre d’articles que es reben a la Revista de Psicología del Deporte ha crescut molt des que es va començar a publicar el 1992. Hi ha un interès creixent pels factors psicològics que influeixen en el rendiment de l’esportista, i els entrenadors i tècnics incorporen, per exemple, aspectes motivacionals i de lideratge per millorar el seu treball. També els tècnics que promouen l’exercici físic per la salut en gimnasos o centres de salut, analitzen els motius de participació i les preferències dels usuaris, ja que hi ha un gran nombre d’abandonaments del programes d’exercici físic en la població general.