Identifiquen restes humanes de l’Edat de Bronze al Pirineu Occidental

Troben les restes humanes més antigues del Pirineu Occidental

El Grup d’Arqueologia d’alta Muntanya (GAAM, UAB-CSIC) ha identificat restes humanes de més de 3.500 anys d’antiguitat a la Cova de l’Home Mort (Soriguera, Lleida). Les restes són les més antigues datades fins ara al Pallars Sobirà. La Cova va ser utilitzada com a cambra funerària durant 100 anys.

14/05/2019

En la intervenció arqueològica de la Cova de l’Home Mort s'hi van recuperar fragments de restes humanes –clavícula, pelvis, falanges i vèrtebres- corresponents a set individus, infants, joves i adults, de més de 3.500 anys d’antiguitat (mitjans de l’Edat de Bronze). La datació realitzada indica que el jaciment va ser utilitzat com a cova sepulcral durant un període de més de cent anys. L’equip de recerca, coordinat per Ermengol Gassiot, professor del Departament de Prehistòria i director del GAAM, ha recuperat també fragments de ceràmica, eines lítiques i de fauna, tant domèstica com salvatge.

“Es tracta d’una troballa excepcional, pel nombre, la diversitat d’edat i el bon estat de conservació de les restes antropològiques identificades”, indica Ermengol Gassiot. “L’estudi del conjunt de peces recuperades ens permetrà aprofundir en l’estudi de la vida al Pirineu durant l’Edat de Bronze”.

La Cova de l’Home Mort és una cavitat càrstica formada per dues galeries, localitzada a 1.1170 metres d’altitud, en la vall de Siarb, al municipi de Soriguera (Pallars Sobirà). Va ser descoberta per un veí del poble fa més de 10 anys. L’any 2008 el GAAM ja va fer un estudi preliminar, però no va ser fins el 2017 quan va realitzar la primera intervenció arqueològica. Els resultats de la recerca s’han presentat el passat 6 de maig, durant les II Jornades de Recerca del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El GAAM investiga al Pirineu des de fa més d’una dècada. Els seus resultats han demostrat que va ser un territori molt humanitzat, ocupat des de fa més de 10.000 anys.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies