Sala de premsa Premsa i mitjans

Identificats els 4 soldats republicans de la fossa de Gurb

Foto: DIREP. Fossa de Gurb.
Un equip d'investigadors coordinats per la professora d'Antropologia Física de la UAB, Assumpció Malgosa, ha identificat els 4 soldats de Gavà desapareguts l'any 1939 (Gabriel Ivern, Antoni Olivella, Josep Roig i Joan Solé) entre les 13 restes exhumades de la fossa comuna de Gurb (Osona). Les restes de Joan Solé s'han pogut identificar a través de l'ADN, mentre que les de G. Ivern, A. Olivella i J. Roig s'han identificat a partir dels estudis morfològics. Els treballs realitzats pels investigadors han servit per elaborar les bases d'un protocol que definirà les futures actuacions de la Generalitat en aplicació de la Llei de Fosses, ara en tràmit parlamentari.

23/02/2009

En la presentació dels resultats, La doctora Assumpció Malgosa ha presentat els resultats de les anàlisis, que han conclòs amb la identificació dels 4 soldats gavanencs. Malgosa ha explicat que els 13 individus localitzats a la fossa "van morir com a conseqüència de lesions per arma de foc, probablement en context de batalla". En els treballs d'exhumació, realitzats el passat mes de juny, també es van localitzar diversos objectes que s'han analitzat: bales, botes, culleres i una ampolla de vidre amb un missatge a l'interior que parla de l'enterrament dels soldats. Ara, la Generalitat lliurarà les restes a les 4 famílies, que havien reclamat l'exhumació de la fossa, per tal que puguin enterrar dignament als seus avantpassats. Les 9 restes no identificades seran enterrades al cementiri de Gurb.
 
La Direcció General de Memòria Democràtica (Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya) va triar la fossa de Gurb per realitzar una prova pilot perquè reuneix els requisits que imposa el Projecte de Llei de Fosses, com ara la reclamació de l'exhumació per part dels familiars o l'existència de dades historiogràfiques que en certifiquen l'existència. El projecte de llei, que prioritza la dignificació i senyalització de les fosses per evitar que caiguin en l’oblit, reconeix el dret de familiars de desapareguts o entitats sense finalitat de lucre dedicades a la recerca o la recuperació de la memòria històrica a demanar la recerca i actuació en una fossa (dignificació o exhumació) si hi ha dades historiogràfiques que en certifiquen l'existència i si una comissió assessora aprova la intervenció.

El document de bases per a l'elaboració del protocol detalla les fases de l'actuació dels treballs de recerca: documentació de la fossa; senyalització i dignificació i exhumació i identificació de les restes per als casos en què hi hagi una petició d'obertura i aquesta sigui aprovada. Entre altres qüestions, considera imprescindible una àmplia documentació historiogràfica de la fossa i que totes les actuacions les realitzin equips interdisciplinaris d'investigadors per garantir el seu rigor científic.

En els treballs de recuperació i d'identificació dels cossos han participat més de 30 investigadors procedents de la UAB i de la Universitat de Barcelona, així com de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya i de la Universitat Pompeu Fabra. Amb anterioritat a la fase d'excavació, es va recopilar tot el material historiogràfic i oral que existeix sobre els fets ocorreguts i la identitat de les víctimes, basant-se en el treball realitzat pel Centre d'Estudis Històrics de Gavà.