Sala de premsa

Estudien junt amb pacients i cuidadors com reduir el consum de somnífers en persones grans

World Sleep Day

El projecte europeu BE-SAFE, en què participa la Fundació Salut i Envelliment-UAB, implementarà un mètode basat en evidència científica i centrat en el pacient que ajudi a reduir l’ús de benzodiazepines i sedants hipnòtics entre les persones grans i que millori la qualitat de la seva atenció i la seva seguretat. Per promoure l’abordatge integral d’aquesta problemàtica, el projecte involucra experts, persones cuidadores i persones afectades mitjançant la constitució d’un consell internacional assessor de pacients.

16/03/2023

Aproximadament, un 6% de les persones majors de 65 anys amb diagnòstic actiu d'insomni a Catalunya, se'ls prescriu un tractament amb somnífers (benzodiazepines, sedants i hipnòtics, BZD), però hi ha evidència que l'ús perllongat d'aquests tractaments, especialment quan tenen un efecte de vida mitjana o llarga, comporta riscos com deteriorament cognitiu, caigudes i accidents de tràfic, fet que suposa un augment de les hospitalitzacions i de la mortalitat. Segons els experts, en vista dels riscos enfront els beneficis, la prescripció rutinària de llarga durada d’aquests fàrmacs en les persones grans no hauria de ser una primera opció i caldria optar per abordatges basats en primer lloc en una millora de la higiene de la son i si escau intervencions basades en teràpia cognitiva conductual. 

En aquest context, sis organitzacions (universitats, hospitals i institucions europees), entre els quals la Fundació Salut i Envelliment – UAB, estan duent a terme el projecte BE-SAFE, per tal d’aportar una comprensió integral de l’ús de fàrmacs per dormir des de diferents perspectives i desenvolupar un mètode per reduir-ne el consum en persones grans. Amb aquesta finalitat, han constituït recentment un Consell Assessor dels Pacients (PAC) a partir de sis consells locals formats prèviament (Bèlgica, Espanya, Noruega, Grècia, Suïssa i Polònia), format per pacients, persones cuidadores, usuaris i organitzacions de persones grans, que assessorin en tots els aspectes del projecte. 

«L’objectiu del PAC és garantir una representació veritable i equitativa de la veu dels pacients i persones cuidadores dins de projecte, i recopilar les opinions, preferències, necessitats i expectatives de les persones grans que fan servir els somnífers, per tal de millorar la seva seguretat i atenció», explica la Dra. Anne Spinewine, coordinadora del projecte BE-SAFE de la Universitat Catòlica de Lovaina (Brussel·les, Bèlgica). Afegeix el Dr. Antoni Salvà, director Fundació Salut I Envelliment – UAB, institució encarregada de coordinar la constitució del consell "des del consorci del projecte, fem nostre el lema del Dia Mundial de la Son (https://worldsleepday.org/history), que considera el somni essencial per a la salut i clau per implicar tots els actors en el desenvolupament i implementació de accions que millorin la qualitat del somni de la gent gran”. 

Entre les activitats de recerca que fomentarà el PAC hi ha la realització d’una enquesta entre pacients, cuidadors i professionals de la salut per identificar variables que faciliten o dificulten la reducció del consum de fàrmacs contra l’insomni. A partir d’aquests resultats el consorci de BE-SAFE desenvoluparà un mètode per reduir l’ús de medicaments contra l’insomni, i contribuirà a l’elaboració de recomanacions i materials educatius per a pacients i persones cuidadores.  

En la fase més avançada del projecte, els sis països de les organitzacions membres provaran l’enfocament desenvolupant un assaig clínic. El PAC hi participarà durant tot el procés de creació d’eines per difondre bones pràctiques i la implantació del mètode resultant en altres sistemes de salut europeus. 

Amb una durada de cinc anys (2022-2027), el projecte està liderat per la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica). A més de la Fundació Salut i Envelliment – UAB hi participen l’Institut de Psiquiatra i Neurologia (IPIN) de Polònia, l’Hospital Universitari d’Oslo (OUS), la Fundació MAGIC Evidence Ecosystem de Noruega i la Universitat Nacional i Capodistriana d’Atenas de Grècia. 

BE-SAFE, està finançat per la Comissió Europea en el marc del programa HORIZON-HLTH-2021-CARE-05-01: Millora de la qualitat de l'atenció i la seguretat del pacient ) i per la Secretaria d'Estat d'Educació, Investigació i Innovació (SERI) (contracte n° 22.00116). 

Més informació: www.besafe-horizon.eu