Sala de premsa

Empoderant als Pacients, contribuint a la seva seguretat: el projecte BE-SAFE s'uneix al Dia Mundial de Seguretat del Pacient

World Patient Day

El 17 de setembre de 2023, el món commemora el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient sota el lema "Involucrant els Pacients a la Seguretat del Pacient" amb l'eslògan "Donem Veu als Pacients!" Aquesta iniciativa global té com a objectiu unir pacients, famílies, responsables de polítiques públiques, líders d’atenció sanitària, professionals de la salut i organitzacions de pacients i d’usuaris de la sanitat en el disseny de polítiques de salut i de mesures de seguretat que prioritzin les necessitats dels pacients, millorant així la seguretat de l’atenció sanitària a nivell mundial.

17/09/2023

El projecte BE-SAFE de la UE s'enorgulleix d'anunciar les seves contribucions al Dia Mundial de la Seguretat del Pacient . En primer lloc, col·laborant amb altres projectes vinculats a la convocatòria "Millorar la Qualitat de l'Atenció i la Seguretat del Pacient" de la UE, BE-SAFE col·laborarà al seminari web inaugural "LA PARTICIPACIÓ DELS PACIENTS EN LA INVESTIGACIÓ DE QUALITAT I SEGURETAT" el 26 de setembre de 2023. Aquest seminari en línia mostrarà els beneficis d'involucrar els pacients en la investigació sobre seguretat del pacient, abordant els desafiaments metodològics i proposarà recomanacions per impulsar la participació dels pacients en diversos nivells.

A més, BE-SAFE va llançar un exitós programa de capacitació per a membres del Consell Assessor d'Associació de Pacients (PAC, per les sigles en anglès). Aquesta iniciativa té com a objectiu empoderar els pacients i millorar les habilitats i coneixements dels participants per involucrar-se en la investigació. Consisteix en cinc mòduls sobre problemes de son, l'ús de pastilles per dormir a la gent gran, entre d'altres, basats en discussions en grup i testimonis de pacients. Aquestes històries són vitals per comprendre les necessitats i experiències dels pacients amb problemes de son, que formen part de les estratègies de seguretat del pacient. El programa s'alinea amb un enfocament centrat al pacient. Els temes coberts inclouen problemes de son, problemes amb les pastilles per dormir, seguretat del pacient, participació dels pacients a la recerca i metodologies de recerca. Els resultats de l'avaluació van revelar una alta satisfacció dels participants, amb un 90% d'acord a tenir més coneixement de la problemàtica i disposar de més habilitats.

El projecte BE-SAFE anima les organitzacions d'atenció sanitària, pacients i el públic en general a unir-se al primer seminari web, "Participació dels Pacients en la Investigació de la Seguretat del Pacient", el 26 de setembre de 2023, a través de ZOOM (16.00-18.00 h CET). Junts, fomentem un entorn d'atenció sanitària més segur i centrat en el pacient, especialment en la reducció de prescripció de les pastilles per dormir en persones grans, millorant les pràctiques d'atenció i millorant-ne el benestar.

Per obtenir més informació sobre el projecte BE-SAFE Horizon EU i el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, visiteu besafe-horizon.eu o bé uniu-vos al seminari web.