Sala de premsa

Els resultats del programa 'Camins: de la solitud a la participació', publicats a la revista Journal of Environmental Research and Public Health

Imatge d'unes mans d'una persona gran

L’objectiu del programa era alleugerir la solitud de les persones grans a través de suport comú i participació comunitària. En els casos d’èxit, es van reportar millores en el benestar mental i recuperació de la sensació que “la vida valia la pena viure-la”.

14/07/2021

La Fundació Salut i Envelliment UAB ha publicat recentment un article a la revista internacional Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH), amb relació al programa “Camins: de la solitud a la participació”.

Aquest programa és una de les diferents intervencions gestionades per la Fundació per potenciar el suport social i reduir la solitud en les persones grans. El programa es va dur a terme una vegada per setmana presencialment i en format de grup, amb un total de 15 sessions.

A les sessions hi van participar infermeres, treballadores socials d’atenció primària i persones voluntàries de tot Catalunya, creant espais de suport entre iguals i de participació actius comunitaris –com ara activitats que s’ofereixen al barri-.

L’avaluació va incloure un disseny qualitatiu, on les dades es van recollir a través de 3 grups de discussió i 41 entrevistes. Es va fer seguint una guia temàtica, en què hi participaven 26 participants, 6 professionals i 9 voluntaris.

Les persones grans amb diversos perfils de solitud i participació van explicar que aquesta sensació havia disminuït en diversos graus. També havia augmentat la seva participació activa en la comunitat local, la companyia, el suport i amistat entre iguals, i un procés d’apoderament.

Els casos d’èxit van reportar millores en el benestar mental i en recuperar la sensació que “la vida valia la pena viure-la”. La soledat va persistir entre alguns participants vidus, i aspectes com la dificultat en la comunicació van limitar els beneficis.

Llegiu l’article sencer