Sala de premsa Premsa i mitjans

Els Advocats d'Atocha parlen dels despatxos laboralistes

El proper 6 de maig, a les 13 h, la sala de vistes de la Facultat de Dret acollirà la conferència "Los despachos laboralistas colectivos. Su funcionamiento, trabajo, mantenimiento, el 24 de enero de 1977", que pronunciaran Raul Cordero i Alejandro Ruiz-Huerta, director i president, respectivament, de la Fundación Abogados de Atocha.

03/05/2013

Aquesta xerrada s'emmarca dins de l'assignatura "Dictadura franquista i relacions laborals", que s'imparteix des del curs 2000-2001 com assignatura d'universitat i com optativa dels graus. La Facultat de Dret ha estat guardonada enguany per la Fundación Abogados de Atocha per la tasca docent desenvolupada en aquesta matèria.

Durant la lluita antifranquista, un dels productes que van néixer per crear espais de llibertat va ser els despatxos laboralistes, l'única eina dels treballadors per defensar-se jurídicament ja que l'alternativa era el Sindicat Vertical (el sindicat oficial del règim), que no només era incapaç d'assessorar els treballadors sinó que difícilment ressolia un conflicte laboral ja que també hi formaven part els empresaris.

Els despatxos d'advocats laboralistes van proliferar a Madrid i la seva àrea metropolitana a partir de 1966. A més d'assistir jurídicament els treballadors en dret del treball (acomiadaments, conflictes col·lectius, demandes salarials...), recolzaven l'incipient moviment ciutadà que sorgia al país. Els advocats laboralistes es van convertir també en advocats de barri, tot assessorant les associacions de veïns en l'elaboració d'estatuts, la lluita contra l'especulació urbanística, etc.