Sala de premsa Premsa i mitjans

Elaboren una guia breu sobre la reforma del sistema electoral

Urna per a eleccions
Un grup de politòlegs experts en sistemes electorals de la UAB i del CSIC ha elaborat una “Guia breu per a pensadors crítics”, un text que pretén explicar algunes qüestions relatives al debat suscitat entorn de la reforma del sistema electoral arran de les propostes del moviment 15-M.

22/06/2011


“L'àmbit dels sistemes electorals és un dels pocs de la ciència política en els quals podem anticipar amb certa seguretat les conseqüències d'un canvi. Convé conèixer aquestes conseqüències possibles d'una reforma electoral per valorar els costos que, per desitjable que sigui, sempre tindrà. I convé també ser conscients que no és realista esperar que el sistema electoral resolgui tots els problemes de la democràcia”, assenyala Eva Anduiza, professora de la UAB i coautora de la guia.
 
El document debat els pros i els contres de les diferents opcions, amb especial atenció a les propostes sorgides a partir del moviment del 15-M: la modificació de la mida de les circumscripcions electorals, l'adopció de llistes obertes o la substitució de la fórmula d’Hondt.
 
“Si volem un sistema electoral més proporcional –conclouen els investigadors- amb una major correspondència entre vots i escons, hem d'estar disposats a tenir governs de coalició o governs d'un partit sense majoria absoluta, que solen ser més inestables que els d’un sol partit amb majoria”.
 
Més enllà dels sistemes electorals, també es comenten alguns aspectes relatius a la introducció de mesures que fomentin la democràcia directa, com els referèndums, les iniciatives legislatives populars, els mecanismes deliberatius –jurats ciutadans, enquestes, etc.- o els pressupostos participatius.
 
Els investigadors que l'han elaborat esperen que contribueixi a generar un debat ric i informat sobre la reforma del sistema electoral i estan a disposició dels interessats per conversar sobre aquest tema.
 
En l'elaboració d'aquest document han participat Eva Anduiza (UAB), Laia Balcells (CSIC), José Fernández-Albertos (CSIC), Joan Font (CSIC), Carolina Galais (UAB), Aina Gallego (Stanford) i Jordi Muñoz (UAB).