Sala de premsa Premsa i mitjans

El retorn social quadruplica la despesa pública en universitats

Estudiants

Un estudi de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques demostra que, per cada 100 euros de despesa pública al sistema català d'universitats públiques, es produeix un retorn social integrat de 449 euros a la societat.

17/12/2020

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha coordinat un estudi sobre el valor social del sistema universitari públic català pioner a escala internacional titulat El valor social de les universitats públiques catalanes. Una aproximació quantitativa i qualitativa. L'informe analitza l'impacte de l'activitat que duen a terme les vuit universitats públiques catalanes en el marc del seu compromís social.

L'estudi mostra que, per cada 100 euros que la Generalitat de Catalunya destina al finançament de les universitats públiques, aquests es tradueixen en 449 euros de retorn social integrat, segons dades relatives a l'any 2017 i al curs acadèmic 2017-2018. Els estudiants, seguits dels empleats (PDI i PAS), les empreses i les entitats, les administracions públiques, la societat i els alumni constitueixen, per aquest ordre, els grups d'interès que perceben un major retorn d'aquest valor. Aquesta és una de les conclusions de l'informe, que va ser presentat a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, el 16 de desembre passat.

Aquesta iniciativa pionera recull una informació que no havia estat mesurada d'una manera sistemàtica fins ara i que contribueix a un sistema de comptabilitat social que analitza l'impacte social generat per l'activitat de les universitats públiques catalanes, en aquesta ocasió per als seus principals grups d'interès i expressada en termes monetaris. L'informe destaca que el sistema universitari públic de Catalunya no és una despesa, sinó una inversió que crea un valor social significatiu i que redunda en progrés social, cultural, econòmic i tecnològic.

Valor social integrat

L'informe té dues parts. En la primera, de caire quantitatiu, s'ha aplicat una metodologia de càlcul anomenada del valor social integrat que permet objectivar i expressar en termes monetaris el valor creat per una organització –en aquest cas, la universitat– per al conjunt dels seus grups d'interès o stakeholders, de manera que integra els resultats econòmics i socials en un únic concepte de generació de valor i té en compte tant els efectes tangibles com els intangibles.

L'informe parteix de dades relatives a l'any 2017 i del curs 2017-2018 i conclou que el valor social integrat de les universitats públiques catalanes en l'exercici de l'any 2017 puja a 3.583 milions d'euros, com a resultat de la integració del valor social específic i del valor social generat per mitjà de la seva activitat econòmica. Això suposa que, per cada cent euros que la Generalitat destina al finançament de les universitats públiques, aquests es tradueixen en 449 euros de retorn social integrat.

El valor social específic de les universitats públiques catalanes obtingut per a l'any 2017 (2.302 milions d'euros) supera àmpliament el valor social generat per la seva activitat econòmica en aquest exercici (1.282 milions d'euros). Així mateix, cal assenyalar que el valor social integrat consolidat de 3.583 milions d'euros de les universitats públiques catalanes representa més de quatre vegades l'import rebut de finançament públic. El present càlcul del valor social integrat permet estimar els beneficis experimentats per tots els grups d'interès afectats per l'activitat universitària (a part de les empreses i entitats, també estudiants, PDI, PAS, alumni i societat).

Un rol estratègic

En La segona part, de caràcter qualitatiu, l'ACUP ha recollit, d'una banda, l'explicació i evolució de la política institucional i de govern de la responsabilitat social de les universitats i, d'altra banda, la descripció d'un ampli ventall de projectes i activitats rellevants, impulsats individualment o mitjançant la col·laboració amb altres centres o agents socials i econòmics del territori, que il·lustren la responsabilitat i el compromís d'aquestes universitats amb la societat. El resultat ha estat una llista de trenta casos pràctics que conformen experiències de col·laboració innovadores i de diferents tipus. A més, s'ha aprofundit en les dificultats i els reptes actuals i de futur per a fomentar el compromís social en el context del sistema universitari català.

L'informe fa palès que davant els reptes socials, econòmics i ambientals emergents a escala global i local, les universitats assumeixen el seu rol estratègic pel compromís social i el fan efectiu mitjançant estructures internes, programes i iniciatives de llarg abast. De tot plegat, se'n treuen conclusions que obren la porta a engegar noves línies de treball tenint en compte sempre l'Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides com a elements inherents de l'activitat pròpia de la universitat i com a marc de referència compartit amb altres universitats i institucions.

Altres informes

Aquesta nova contribució complementa els continguts recollits en l'Informe Impactes socioeconòmics de les universitats públiques i el sistema públic de recerca de Catalunya, publicat també per l'ACUP l'any 2017, on s'analitzava l'impacte del sistema universitari públic català en cinc àmbits clau per a l'economia catalana. L'informe se suma també a la publicació d'altres estudis que prenen el pols al sistema públic universitari català com l'Informe d'indicadors de recerca i innovació de les universitats públiques catalanes (des de 2012) i l'Informe d'indicadors de formació i docència de les universitats públiques catalanes (des de 2016). El conjunt dels estudis es pot consultar a través del web www.indicadorsuniversitats.cat.

Més informació: El valor social de les universitats públiques catalanes

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Reducció de les desigualtats
  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Educació de qualitat
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Aliança pels objectius