Sala de premsa Premsa i mitjans

El rector preveu iniciar el proper curs amb un "relaxament de les mesures"

Claustre de la UAB

En el seu informe al Claustre, el rector de la UAB, Javier Lafuente, s'ha referit a l'afectació de la pandèmia a la universitat i ha previst que el curs 2021-2022 podrà començar "amb un relaxament de les mesures, però difícilment iniciarem el curs amb el 100% de presencialitat i una normalitat absoluta". S'ha presentat també l'informe anual de l'Observatori per a la Igualtat.

11/05/2021

En la sessió ordinària del Claustre de la UAB que va tenir lloc l'11 de maig passat, el rector Javier Lafuente va presentar el seu informe i es va referir a l'afectació actual de la pandèmia a l'activitat universitària tot preveient que, segons les informacions de què disposa en aquests moments, el curs 2021-2022 podrà començar "amb un relaxament de les mesures, però difícilment iniciarem el curs amb el 100% de presencialitat i una normalitat absoluta". Va ser presentar al Claustre també l'informe anual en què l'Observatori per a la Igualtat detalla l'aplicació del protocol de la Universitat contra les diferents formes d'assetjament i la violència masclista.

El rector va declarar que confia que "el mes de setembre podrem començar amb una presencialitat superior a la de l'inici d'aquest curs que està a punt d'acabar i que en poques setmanes arribarem al 100%". Sobre l'actual curs, va recordar que el campus de la UAB és un espai segur on "no hi ha hagut transmissió comunitària", com demostren els recents cribratges realitzats al campus, i va preveure "una vacunació generalitzada de bona part del nostre personal abans de marxar de vacances" gràcies a la rapidesa en el procés de vacunació per franges d'edat. Igualment, va explicar que ha demanat "reiteradament" al Departament de Salut la vacunació de tot el personal docent i administratiu, així com una petició especial per prioritzar les persones implicades en les properes proves de selectivitat, però l'administració ha contestat que el personal universitari no es considera "dins dels col·lectius essencials". Lafuente va voler referir-se també als esdeveniments del 6 de maig passat a la plaça Cívica per aclarir que l'actuació musical no havia estat autoritzada i lamentar "la manca de compromís i la falta de respecte a la col·lectivitat per part dels organitzadors d'aquesta activitat".

Nou model de finançament

L'informe va fer esment també dels fons europeus de recuperació, anomenats Fons NEXT GENERATION. El rector va assegurar que s'està treballant "en la presentació de propostes per a quan surtin les convocatòries en els eixos de les persones, les infraestructures i els edificis" i va anunciar que "es preveu una convocatòria de reformes d'edificis amb criteris de sostenibilitat". Es vol, a més, millorar la interacció amb l'entorn de la Universitat desenvolupant projectes com el del HubB30 o el districte d'innovació en la zona del Parc de l'Alba. I, sobre la situació econòmica de la institució, va explicar que les aportacions de la Generalitat per compensar les despeses COVID han permès tancar l'any 2020 en equilibri pressupostari i que, un cop estigui constituït el nou govern, reclamarà "que es posi en marxa el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement i, conseqüentment, el nou model de finançament".

Lafuente va comentar altres temes que afecten la comunitat universitària com ara la reforma de la LOMLOU, on es preveu que estigui inclòs l'estatut del PDI, o la tasca realitzada per la taula de treball bilateral que s'està reunint aquests dies per discutir el "Compromís contra la crisi educativa". I va dedicar una part del seu informe a parlar del grau interuniversitari en Medicina impartit entre la UAB i la UPF al Parc de Salut Mar. Després de descriure el desenvolupament dels fets, Lafuente va afirmar que la UAB només retirarà el recurs interposat contra el Parc de Salut Mar, la UPF i el Departament de Salut un cop es materialitzin els acords assolits, que estipulen diferents solucions pel que fa al personal implicat, als estudis programats, al finançament rebut i a les inversions realitzades.

Després de la discussió de l'informe per part dels claustrals, la secretària general de la UAB, Esther Zapater, va presentar l'informe anual de l'Observatori per a la Igualtat sobre l'aplicació del Protocol per prevenir i actuar contra l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista. Zapater va descriure una sèrie de mesures preses pel que fa a la prevenció i la concienciació davant d'aquests problemes al llarg de l'any, com ara les actuacions durant la festa major, la celebració institucional del Dia internacional contra la violència contra les dones o l'elaboració de guies per als consells estudiants i per a víctimes de violències masclistes en l'àmbit universitari. I va detallar també les actuacions dutes a terme en el terren del suport i l'acompanyament a persones afectades, tot destacant la tasca dels serveis d'atenció psicològica de la UAB o la col·laboració amb institucions com l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l'Institut Català de les Dones o la Direcció General d'Igualtat de la Generalitat. La secretària general va agrair la tasca realitzada per l'Observatori per a la Igualtat i va animar a "continuar treballant per fer el protocol més efectiu".

 

Més informació: Informe del rector al Claustre

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Igualtat de gènere
  • Educació de qualitat