Sala de premsa Premsa i mitjans

El rector de la UAB destaca el paper de les universitats davant els problemes de la societat

Debat Manuel Castells i rector Lafuente

L’acte "Campus universitaris: laboratoris per a les ciutats sostenibles" ha comptat amb la participació de rector de la UAB, Javier Lafuente, Manuel Castells, ministre d'Universitats, i David Lucas, secretari general d'Agenda Urbana. A continuació, hi ha hagut una taula rodona en la qual han participat Xavier Gabarrell, director de l'ICTA; Carme Miralles, vicerectora de Campus, Sostenibilitat i Territori de la UAB; Francisco Valbuena, director de la Unitat Tècnica d'Arquitectura de la Universitat de Valladolid; i Dolores Huerta, directora general de Green Building Council Espanya.

04/06/2021

El rector Lafuente, ha inaugurat el debat referint-se a la "fita que suposa la sostenibilitat" i al paper clau de les universitats per donar resposta als problemes reals de la societat. Seguidament, el secretari general David Lucas ha explicat que "l'agenda urbana neix amb una idea: les societats estan canviant, les ciutats són els centres on passen les coses i és imprescindible plantejar nous reptes que millorin la qualitat de vida dels ciutadans."

Per la seva banda, el ministre Castells ha destacat l'ús dels campus universitaris "no solament com a espai de reflexió" sinó com a "introductors" en una nova manera de viure els anys universitaris, ensenyant que "un altre món és possible". Així mateix, Castells ha anunciat que el Ministeri desenvoluparà un programa de campus sostenibles perquè les universitats puguin vehicular els seus "projectes innovadors".

La taula rodona ha girat al voltant del paper de les universitats en la descarbonització. Gabarrell ha explicat els inicis del disseny de l'edifici de l'ICTA, l'any 2009: "ens plantejàvem que fos un edifici sostenible, integrador, que facilités la comunicació, que ens ajudés a treballar de forma multidisciplinar, que fos acollidor i integrador. Nosaltres reivindicàvem que podem viure amb l'aigua de pluja. I això ara és una realitat ".

Pera Huerta, "la universitat ha de tendir ponts que facin que la transferència de coneixements a la societat sigui el més ràpida possible" i ha fet una crida perquè els centres "es facin responsables de descarbonitzar els edificis". I, segons Valbuena, "el principal repte de la universitat és formar persones, especialment en la part tècnica" així com convertir-se "en un exemple". I Miralles ha declarat que "aquest debat situa a la universitat en un paper fonamental: la seva responsabilitat social" i ha subratllat que és clau que "la universitat es vegi com a líder social, com a agent de canvi", aplicant estratègies per a disminuir les emissions de CO2.

La segona part del debat s'ha centrat en les pràctiques concretes de descarbonització i problemes per transferir el coneixement que es genera a la universitat. En aquest sentit, Gabarrell ha apuntat la importància de "fer partícips als ciutadans de la feina dels investigadors" ja que, "si el que fem no arriba a la societat, no serveix per a res". Per a Huerta, "la universitat és un lloc creatiu perquè cal molta imaginació per visualitzar una societat descarbonitzada". En aquest aspecte, ha recalcat que "cal un marc estratègic i reglamentari per aterrar la descarbonització en tot el cicle de vida". I, a continuació, Vallbuena ha detallat les accions que s'han dut a terme al campus de Valladolid per crear un sistema de gestió de l'energia centralitzat amb l'objectiu de distribuir-la en funció de la demanda. "El proper pas -ha afegit- és la descarbonització dels edificis que ja tenim".

Miralles ha tancat el debat explicant que un dels primers reptes de la UAB va ser plantejar com arriben els alumnes a campus: "la UAB va apostar pel transport públic fa anys. Ara tenim una estació dins de campus i dues estacions perifèriques ". En aquest sentit, la vicerectora ha afirmat que "avançar en l'ús del transport públic és política universitària de sostenibilitat, especialment de sostenibilitat social". Miralles ha avançat que, al 2021, per primera vegada es consumirà energia d'origen totalment renovable, la qual cosa permetrà reduir encara més les emissions de CO2.

El secretari d'Estat d'Agenda 2030, Enrique Santiago, ha conclòs la jornada destacant el paper de les universitats com a eines que impulsen les ciutats sostenibles: "creiem que és important que l'activitat universitària reforci les transicions a què s'enfronta la societat i que millori la capacitació de la població activa. Elevar el nivell de formació dels ciutadans és un repte ".

Més informació: Canal de Youtube de la UAB

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Salut i benestar
  • Fi de la pobresa
  • Energia neta i assequible
  • Educació de qualitat
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Aliança pels objectius
  • Aigua neta i sanejament