Sala de premsa Premsa i mitjans

El projecte PHEMAC fomentarà la col·laboració acadèmia-indústria en sostenibilitat agroalimentària al mediterrani

PHEMAC Project
La primera reunió del projecte PHEMAC (Participatory Hub for Effective Mapping, Acceleration and Capitalization of EU-MPC NEXUS best practices), que coordina la UAB, se celebra els dies 23 i 24 de gener a la Facultat de Ciències, amb la participació de les dotze institucions de vuit països que en formen part.

22/01/2020

PHEMAC és un projecte del programa PRIMA de la Unió Europea (H2020), coordinat per Manuel Valiente, catedràtic del Departament de Química i director del Grup de Tècniques de Separació de la UAB.

PRIMA té com a objectiu concebre nous enfocaments de recerca i d’innovació per millorar la disponibilitat d'aigua i la producció agrícola sostenible a la regió mediterrània, fortament afectada pel canvi climàtic, la urbanització i el creixement demogràfic. 

En aquest marc, el projecte PHEMAC pretén fomentar la connexió entre l'acadèmia i la indústria per fer realitat projectes desenvolupats dins del programa PRIMA que, sovint, especialment als països col·laboradors amb els països membres de la Unió Europea (EU-MPC), romanen només a nivell científic per falta d'interacció entre els dos àmbits.

Una plataforma interactiva de bones pràctiques

Entre les accions que duran a terme els membres del projecte destaquen:

- Elaborar una plataforma interactiva que aplegui les millors pràctiques i projectes relacionats amb el sistema agrícola, l'aigua i els aliments. 

- Capitalitzar els resultats d'iniciatives anteriors i en curs i identificar els més adaptats a la comercialització. 

- Desenvolupar el marc de cooperació a la regió MPC i fer front als futurs desafiaments a través d'un enfocament d'innovació oberta i una major cooperació entre el sector públic i el privat.

- Avaluar possibles factors externs responsables de l'escassa participació crònica del sector privat mediterrani a l’R+I.

- Donar visibilitat a les activitats naturals per intercanviar experiències i habilitats similars a la regió.

- Ajudar les parts interessades a prendre consciència del que ja s'ha desenvolupat i implementat, per evitar la duplicació i usar el coneixement consolidat existent.

- Fomentar les associacions públic-privades reeixides i sostenibles, per contrarestar el fenomen de l'ús ineficient dels recursos i reduir la bretxa entre els països involucrats.

La sessió d'obertura del projecte comptarà amb la participació d'Octavi Quintana, Omar Amawi i Ali Rhouma, director, sotsdirector i responsable de Política, respectivament, de PRIMA. Servirà per presentar l'estructura i els objectius a desenvolupar en els tres pròxims anys. Per al seu desenvolupament i execució, PHEMAC compta amb un pressupost d'1.100.000 euros.

Dotze institucions de vuit països

Al projecte PHEMAC participen, a més de la UAB, les següents institucions: l'Acadèmia de la Recerca Científica i la Tecnologia (ASRT) i el Centre Egipci per a la Innovació i el Desenvolupament Tecnològics (ECITD), d'Egipte; Innolabs, (INNOLABS) i Net 7 srl (NET7), d'Itàlia; la Fundació Berytech i la Universitat Americana de Beirut (AUB), de Líban; la Cambra de Comerç i la Indústria del Centre (CCIC) i el Centre de Recerca i Tecnologia de l'Energia (CRTEN) del Ecopark Borj-Cedria (TBC), de Tunísia; la Societat Científica Real (ipark) (RSS) de Jordània; la Universitat Sidi Mohamed Ben Abdellah (USMBA), del Marroc i l'Acceleradora d’Arts i Oficis (AMA), de França.