Sala de premsa Premsa i mitjans

El Claustre aprova l'informe anual de la rectora

Claustre de la UAB
Amb la incorporació dels nous representants de l'alumnat, el Claustre de la UAB va aprovar, el 18 de desenbrem l'informe anual presentat per la rectora, que recull les línies generals de la política de la Universitat, a més de dues mocions presentades per claustrals.

18/12/2018

El Claustre de la UAB va aprovar l'informe anual de la rectora, Margarita Arboix, a la sessió ordinària que va tenir lloc el 18 de desembre passat. L'informe, titulat "Línies generals de la política de la Universitat", va obtenir 100 vots a favor, 65 vots en contra i 11 vots en blanc (a més de sis vots nuls). El Claustre va aprovar també dues propostes presentades per grups de claustrals i el síndic de greuges va presentar el seu informe anual.

En aquesta sessió del Claustre, s'hi va incorporar la representació de l'alumnat que va ser escollida a les eleccions del mes passat (on la participació va augmentar del 6 al 9,5%, segons va subratllar la vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno), representació que forma part dels 300 membres del Claustre (a més de la rectora, el secretari general i el gerent). Van ser escollits els representants dels estudiants que formen part de la mesa del Claustre i es va votar també la composició de la representació dels claustrals membres del professorat del sector B (amb vinculació no permanent a la UAB) i de l'alumnat al Consell de Govern.

En la presentació del seu informe, la rectora va fer esment a les activitats organitzades aquest curs per commemorar el cinquantè aniversari de la UAB i va afirmar que la Universitat continuarà "apostant pel desenvolupament social i econòmic del país" i sent "un motor de canvi per a una societat més igualitària, més solidària, més culta". Per això, va reivindicar que "cal recuperar la total autonomia universitària, revertir la situació econòmica, rejovenir les plantilles i reduir les taxes". En aquest sentit, Arboix va lamentar com ha afectat a la Universitat la situació de paràlisi política que ha afectat Catalunya el darrer any i, en contrapartida, va mostrar la seva satisfacció pel "canvi substancial" que s'ha produït en la relació amb la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat "respecte al govern anterior".

Estabilització i rejoveniment

Pel que fa a les actuacions impulsades per la Universitat i les actuacions futures, la rectora va incidir especialment en el compromís amb l'estabilització professional i en la necessitat de fer front a l'envelliment de la plantilla de personal docent i investigador. Es va referir al procés participatiu en què s'està discutint el pla estratègic de la UAB per al període 2019-2030 i va assegurar que "ja és l'hora de treballar" en el disseny de noves estructures als centres i departaments per adequar l'organització de la institució a l'activitat docent i investigadora del futur.

En aquest sentit, Arboix va subratllar la "interdisciplinarietat, la internacionalització i la flexibilitat" de les noves titulacions que planteja la UAB per tal d'atendre les necessitats de la societat i formar els "futurs professionals". Va fer esment de la gran acollida que han tingut les noves titulacions impartides aquest curs i va explicar que la UAB participa en un projecte de la Unió Europea que permetrà en el futur impartir titulacions conjuntes, reconegudes per institucions de diferents països.

La rectora es va referir també a les iniciatives endegades pel que fa a les polítiques d'igualtat i d'accessibilitat, com ara el quart pla d'acció per a la igualtat entre dones i homes o l'acollida a estudiants refugiats que poden completar la seva formació a la UAB. I, pel que fa a la convivència de la comunitat universitària, va mostrar un cop més la seva solidaritat amb les persones encausades al procés conegut com a "27 i més" i es va declarar contrària a la "judicialització" dels conflictes, tot assegurant que "tenim mecanismes i som capaços de resoldre els problemes nosaltres mateixos".

Als dos torns oberts de paraules, els membres del Claustre que van intervenir-hi van posar sobre la taula diversos temes que afecten la comunitat i l'activitat universitària, com ara el mal funcionament del programa Serra Húnter, l'envelliment de les plantilles, la mobilitat sostenible al campus, la conciliació entre feina i estudis, els problemes de seguretat laboral, l'estabilització dels treballadors de capítol VI, l'ús de llengües a les comunicacions institucionals i a la docència, la necessitat d'inversions en millorar els sistemes informàtics, el funcionament de l'Escola de Doctorat, el sistema de govern de la Universitat o la gestió de les vagues de personal universitari.

"Una funció difícil"

El síndic de greuges de la UAB, Manuel Gerpe, va presentar l'informe de l'activitat de la sindicatura durant l'any 2017, tant pel que fa a queixes sobre l'actuació de la Universitat (que representa la major part de la seva intervenció) com a la sol·licitud d'informació i la mediació en casos de conflicte. La rectora va agrair la feina desenvolupada per Gerpe, tasca que "no és fàcil" davant de problemes com ara els plagis de treballs acadèmics.

A l'últim punt de l'ordre del dia abans del torn obert de paraules, el Claustre va aprovar dues propostes presentades pels claustrals. La primera, aprovada amb 98 vots a favor, 21 en contra i 5 en blanc (més dos vots nuls), diu: "El Claustre de la UAB dona suport al Manifest per la llibertat dels presos polítics del 3 de maig de 2018 presentat per UABxRepública". I la segona, aprovada per 70 vots a favor, 45 en contra i deu en blanc, diu: "El Claustre de la UAB insta a l'equip de govern, com a representació executiva de la UAB, a renunciar a la reclamació econòmica de responsabilitat civil a les persones encausades en el conegut com a cas dels 27 i més i donar-ne trasllat al jutjat pertinent i fiscalia".

Més informació: Mocions presentades per membres del Claustre