Desenvolupen sensors de microones ultrasensibles

Investigadors del CIMITEC han desenvolupat uns capçals sensors de microones ultrasensibles i de dimensions reduïdes, idonis per a l’estudi de les propietats de materials. La recerca ha estat seleccionada com a article de la setmana a la revista IEEE Access.
08/03/2021
Investigadors del CIMITEC, del Departament d’Enginyeria Electrònica, liderats per Ferran Martín, han desenvolupat uns capçals sensors de microones ultrasensibles i de dimensions reduïdes, idonis per a l’estudi de les propietats de materials, tant sòlids com líquids. Gràcies a una estratègia de disseny innovadora i senzilla alhora, basada en la mesura de la fase del coeficient de reflexió en estructures de línies de transmissió no uniformes, es pot aconseguir una relació entre la sensibilitat i la grandària del capçal sensor (figura de mèrit) sense precedents en aquests tipus de sensors.
Per les seves característiques, aquest sensors es poden aplicar en processos industrials tan diversos com el control de qualitat (detecció de defectes, presencia d’impureses en mostres sòlides i líquides, etc.), la monitorització de processos industrials (per exemple, la mesura dels nivells de alcohol durant la fermentació de vins), o el control de moviment en sistemes mecànics, entre d’altres. A més, gràcies a la seva elevada sensibilitat, aquests dispositius poden ser aptes també com a biosensors (per exemple, per a la monitorització de la concentració d’electròlits en sang o orina).
Aquesta investigació, publicada en diversos articles científics en revistes de referència, ha culminat en un treball convidat a la revista IEEE Access, la revista en accés obert de referència del Institute of Electrical and Electronics Engineering (IEEE), que ha estat seleccionat com a article de la setmana (IEEE Access “Article of the Week”).
Article de referència:
L. Su, J Muñoz-Enano, P. Vélez, M. Gil, P. Casacuberta, and F. Martín, Highly sensitive reflective-mode phase-variation permittivity sensor based on a coplanar waveguide (CPW) terminated with an open complementary split ring resonator (OCSRR), IEEE Access, vol. 9, pp. 27928-27944, 2021.