Sala de premsa Premsa i mitjans

Congrés d'Emergències Mèdiques dirigit a estudiants

Els propers dies 20, 21 i 22 de març, la Unitat Docent de Sant Pau de la Facultat de Medicina de la UAB organitza una vegada més el Congrés d’Emergències Mèdiques (CEM) dirigit primordialment a estudiants. Aquest esdeveniment, que enguany arriba a la seva 8ª edició, es celebra a la mateixa unitat docent i està dirigit a tots els alumnes de Medicina de les diferents unitats docents de la UAB i altres facultats de medicina.

17/03/2014


La Unitat Docent Hospitalària de Sant Pau ha organitzat diferents activitats relacionades amb l’àmbit de les emergències mèdiques per als tres dies de congrés, cercant anar més enllà de les classes teòriques impartides a les facultats. Amb l’objectiu de transmetre coneixements de medicina i alimentar l’interès per l’aprenentatge pràctic, han estat planejats des de conferències fins a casos reals, passant per tallers i reunions durant les hores dels àpats.

Per al dia 20 de març, després d'una benvinguda on intervindran autoritats de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau i membres de la UAB, el doctor Juan Mª Cinca, catedràtic del Departament de Medicina, plantejarà un cas clínic de cardiologia que els alumnes hauran de resoldre. Per tancar la jornada, el Director de l’Institut d’Estudis Mèdics (IEM) i professor del Departament de Medicina, Agustí Ruiz, pronunciarà la conferència de presentació que donarà per inaugurat el CEM '14.

El divendres 21 les activitats es bifurcaran en dos grups, A i B, d'entre els quals s'haurà de triar. Ambdós grups inclouen tallers i la presentació de casos d’alumnes. La diferència regeix en les conferències, que seran impartides per diferents ponents.

Per un costat, les xerrades del grup A giraran entorn de l'hemorràgia subaracnoïdal, per part de David Cánovas, professor del Departament de Ciències Morfològiques; les intoxicacions pediàtriques, per Sónia Brió, pediatra intensivista de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau; les emergències en alta muntanya, a càrrec de Miquel Vidal, cap del Grup d'Emergències Mèdiques dels Bombres; i les emergències psiquiàtriques, que la farà Francisco J. de Diego, especialista en Psiquiatria de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.

D'altra banda, les exposicions del grup B inclouran els temes de l'assistència al part, de la que parlarà Marina Álvarez, llevadora resident de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau; la interpretació de la pCO2 arterial en la dispnea aguda, on intervindrà Pedro A. Anton, del Servei de Pneumologia de l'Hospital de la Santa Creui de Sant Pau; les emergències en toràcica de les que s'encarregarà Elisabet Martínez, especialista en cirurgia toràcica de l'Hospital Clínic de Barcelona; i Xavier León, del Servei d'Otorinolaringologia de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, exposarà sobre les urgències de la vida aèria alta.

Dissabte 22, després de dues sessions de xerrades, es procedirà a la resolució davant dels companys del cas de cardiologia proposat per Juan Mª Cinca el primer dia. Ferran Lorente, vicepresident i cofundador de la Sociedad Española de Psicología Aplicada a las Emergencias, Urgencias y Catatstrofes (SEPADEM), serà el darrer ponent d’aquest CEM '14.

Més informació: Congrés d'Emergències Mèdiques '14
VIII CEM'14