Sala de premsa

Betevé es fa ressò del projecte de reminiscència en centres i casals de gent gran a Barcelona

Beteve

El canal públic de televisió de la capital catalana dedica uns minuts del seu noticiari al test d'una nova aplicació de teràpia de reminiscència amb voluntaris, dut a terme per la Fundació.

21/12/2021

La Fundació Salut i Envelliment col·labora en un projecte interuniversitari a Espanya i Portugal, que té com a objectiu el disseny i la posada en marxa d’una aplicació tecnològica per facilitar que les persones grans puguin fer teràpia de reminiscència basada en el patrimoni cultural immaterial, com a eina per a la promoció d’una longevitat mental saludable.

L'aplicació, que s'està testant al Casal de Gent Gran del Baix Guinardó i a l'Associació de Gent Gran Activa Nou Horitzó, a Barcelona, compta amb la participació de persones grans voluntàries que fan una sessió setmanal de teràpia de reminiscència individual, centrada en el patrimoni cultural immaterial, a través d'una tauleta. La teràpia de reminiscència basada en el patrimoni cultural immaterial ajuda a les persones grans a pensar en les experiències pròpies de la infància, l'adolescència i l'edat adulta mitjançant la presentació d'estímuls, com ara música, danses tradicionals i altres expressions de cultura popular, per tal de facilitar records i emocions que contribueixen a una longevitat mental saludable.

Les primeres sessions dutes a terme han tingut molt bona acollida per part dels centres i dels participants, com es conclou de les seves declaracions a Betevé, que han mostrat el seu interès en continuar col·laborant en el projecte en les properes setmanes. La coordinadora científica de la Fundació Salut i Envelliment UAB, Sara Domènech, també intervé durant la peça del noticiari per explicar en què consisteix el projecte.

Vegeu aquí el tall del noticiari de Betevé del 20 de desembre de 2021 (minut 6:30 a 8:35).

Un projecte multicèntric internacional i interuniversitari

Aquesta experiència servirà com a pilot per tal de millorar el primer prototip de l'eina. Una fase de test que també es farà properament a l'Institut Politècnic de Coimbra, Portugal, una de les altres institucions universitàries participants, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya, com a entitat investigadora principal. L’eina incorpora tècniques d’Intel·ligència Artificial que permeten adaptar l’aplicació tecnològica a les necessitats i preferències dels participants, així com avaluar les emocions dels propis participants mitjançant tècniques de visió por computador, aprenentatge automàtic i representació del coneixement.

La fase de test s'emmarca dins el projecte "Promoció d'una longevitat saludable a Espanya i Portugal mitjançant el desenvolupament d'una aplicació tecnològica de suport a la teràpia de reminiscència basada en el patrimoni cultural immaterial (LONG-REMI)", finançat per la convocatòria de treballs d'I+D+I sobre longevitat en fase de demostració de la Fundació General CSIC. L'equip d'investigadors espera obtenir resultats a principis de 2022.