Sala de premsa

Arrenca el projecte europeu BE-SAFE, amb els pacients en el centre

Reunió inicial Be-Safe

El projecte de la Unió Europea BE-SAFE per a millorar la qualitat de l'assistència i la seguretat dels pacients en l'ús de somnífers va celebrar la seva primera reunió oficial el 14 i 15 de setembre a Brussel·les (Bèlgica).

07/10/2022

Es formarà un Consell Assesor de Pacients, cuidadors informals i organitzacions de persones grans i pacients, que estarà vinculat a tots els aspectes i fases del projecte.

BE-SAFE té com a objectiu contribuir a reduir l'ús de medicaments per dormir a Europa a través del desenvolupament de bones pràctiques. El projecte se centra en l'enfocament de les necessitats, valors i preferències dels pacients i proporcionarà recursos útils per al panorama sanitari europeu i els seus destinataris: pacients, professionals, sistemes sanitaris i responsables polítics.

 

Els riscos de l'ús de la medicació per agafar el son

Els somnífers poden tenir efectes negatius, especialment en les persones adultes i grans, com la somnolència diürna, la pèrdua de memòria i les caigudes. És una prioritat urgent trobar formes de reduir l'ús d'aquests medicaments, com ara benzodiazepines i hipnòtics sedants, per millorar la seguretat dels pacients a Europa. El projecte aspira a obtenir uns resultats més satisfactoris que iniciatives anteriors, que no van aconseguir millores a gran escala.

 

Objectius de gran abast per a tot Europa

Amb el projecte BE-SAFE, gràcies al programa Horizon de la Comissió Europea que finançarà aquesta iniciativa durant 5 anys, es desenvoluparà un mètode per reduir l'ús de pastilles per dormir que tingui les probabilitats d'èxit més grans. Reunirà un equip d'experts multidisciplinari i intersectorial per elaborar recomanacions i millors pràctiques, a més de donar formació als professionals sanitaris, redactar recomanacions específiques per a cada país i dissenyar materials educatius adreçats a pacients i cuidadors. BE-SAFE també desenvoluparà un conjunt d'eines per difondre les millors pràctiques que permetin a altres sistemes sanitaris europeus aplicar aquest mètode en pacients d'edat avançada.

Entre les activitats de recerca planificades es troba una enquesta entre pacients, cuidadors informals i professionals sanitaris per identificar les barreres i els factors que les faciliten, que portaran a terme sis països europeus.

La Fundació Salut i Envelliment UAB s’ha sumat al consorci del projecte i desenvoluparà les tasques relacionades amb la seva comunicació i disseminació, estant especialment involucrada en la creació del Consell Assessor de Pacients.