Sala de premsa Premsa i mitjans

Anuncien una primavera suau per als al·lèrgics

polen
polen
La Societat Catalana d’Al·lèrgies i la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, coordinada des de la UAB, han anunciat les dades de les previsions dels nivells de pol·len per als propers mesos. Els tipus de pol·len que més afectaran als pacients al·lèrgics són els de gramínies, amb un 50% d'afectats, seguits del pol·len de plàtan d'ombra (25%), parietària (20%), cupressàcies (15%) i olivera (15%) i quenopodiàcies (10%). L'índex d'acumulació de pòl·lens sol estar marcat per la pluviositat dels mesos de tardor i hivern i aquest any ha estat força escassa.

09/03/2012


Cada any per aquestes dates i en proximitat de l’arribada de la primavera, les consultes mèdiques, tant de primària com dels hospitals, s’omplen de persones que pateixen símptomes relacionats amb les al·lèrgies, una gran majoria degudes als pòl·lens.

Cal recordar que a Catalunya, un milió i mig de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica. El 60% són malalties al·lèrgiques respiratòries, la més freqüent de les quals és, en un 40/50% pels àcars de la pols domèstica, seguides dels pòl·lens (parietària, plàtan i gramínies amb un 40%).

Per tal d’analitzar quina serà la situació enguany a Catalunya, el Dr. Antonio Valero, president de la Societat Catalana d’Al·lèrgies i Immunologia Clínica (SCAIC) i la Dra. Jordina Belmonte, professora de la UAB i coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), han presentat aquest matí la previsió de la pol·linització d’aquesta primavera en base a les dades que proporciona la Xarxa Aerobiològica de Catalunya.

Les malalties al·lèrgiques s'han duplicat en els últims 15 anys, arribant a afectar el 25% de la població. És a dir, s'estima que una de cada quatre persones pateix alguna patologia al·lèrgica. "Freqüentment els pacients amb al·lèrgia accedeixen a informació genèrica molt poc selectiva i imprecisa pel que acaben tractant la seva malaltia amb medicació simptomàtica en lloc de preventiva i no acudeixen a l'especialista", adverteix el Dr. José María Olaguibel, president de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEIAC).

S'estima que entre el 15% i el 20% de la població espanyola té al·lèrgia al pol·len. Entre els adolescents, la xifra arriba al 40%. Segons la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), el tipus de pol·len que més afecta als pacients al·lèrgics és el de gramínies, amb un 80% d'afectats, seguit del pol·len d'olivera (43%), quenopodiàcies (27 %), plàtan d'ombra (22%), cupressàcies (13%) i parietària (11%). Segons la SCAIC, el tipus de pol·len que més afecta als pacients al·lèrgics és el de gramínies, amb un 50% d'afectats, seguit del pol·len plàtan d'ombra (25%), parietària (20%), cupressàcies (15%) ,olivera (15%) i quenopodiàcies (10%).

En la dècada dels 90, la simptomatologia dels pacients al·lèrgics a pòl·lens es limitava als mesos de maig i juny. No obstant això, el perfil de l'al·lèrgia a pòl·lens s'ha modificat i, actualment, només el 10% dels al·lèrgics està sensibilitzat a un únic pol·len. La majoria són al·lèrgics a diversos pòl·lens. Les seves molèsties comencen al febrer i es prolonguen durant els mesos d'estiu. La clàssica al·lèrgia «estacional» es converteix gairebé en "perenne"

Les escasses pluges d’enguany apunten a una primavera suau per als al·lèrgics

L'índex d'acumulació de pòl·lens sol estar marcat per la pluviositat dels mesos de tardor i hivern i aquest any ha estat força escassa. Per això els nivells de concentració de pòl·lens seran entre lleus i moderats, però els símptomes es poden veure agreujats per la contaminació. Per a la seva pol·linització, la gramínia requereix tardors molt plujosos i climatologia anticiclònica al mes de maig, per això aquesta primavera les concentracions d'aquest al·lergen seran significativament menors".

Durant els mesos de gener i febrer s'ha produït la pol·linització de les cupressàcies afecten el 15% dels al·lèrgics a pòl·lens, segons les concentracions assolides en les diferents ciutats. Aquest any l'evolució dels al·lèrgics d'aquest tipus pol·línic ha estat més lleu que l'any passat, per les baixes temperatures que han afavorit una quantitat moderada de pòl·lens, sense arribar a les altes quantitats de 2011.

D'aquí a tres setmanes es produirà la pol·linització del plàtan d'ombra, un arbre molt habitual a les ciutats, la al·lèrgia també està en alça. "La pol·linització dels arbres està menys influenciada per la sequera, d'aquesta manera, si s'acompanya de temps anticiclònic el risc d'aquest pol·len pot ser elevat", apunta l'al·lergòleg.

Un pol·len molt destacat en l'àrea Mediterrània és la parietària, que a més de molt al·lergènic té una prolongada pol·linització, durant els mesos de març a octubre

Finalment, els mesos de maig i juny es corresponen amb l'al·lèrgia als dos pòl·lens més importants: gramínies i olivera.

A l'estiu és l'època d'al·lèrgia a pòl·lens de quenopodiàcies, una pol·linosi emergent associada al canvi climàtic, per la sequera i elevades temperatures, que mantenen les seves concentracions reactives durant els mesos de juny a octubre. Aquesta espècie és especialment rellevant a Aragó, València i Castella-la Manxa.

Contaminació i al·lèrgies

La mala qualitat de l'aire a les ciutats ha incrementat de forma alarmant en els últims anys els casos d'al·lèrgia respiratòria. La barreja de pòl·lens de plantes i partícules de contaminació és molt perillosa. El pol·len de ciutat és molt més agressiu, ja que la contaminació produeix canvis en l'estructura de les partícules i aquestes tenen major capacitat de provocar sensibilització en el pacient, el pas previ a patir una al·lèrgia.

S'ha demostrat que en àrees amb alta densitat de vehicles, l'alliberament de les substàncies proinflamatòries en els pòl·lens al·lergènics és més del doble que a les zones rurals amb menys trànsit, i aquestes mateixes substàncies fan que el propi pol·len contacti amb les vies respiratòries i pugui actuar iniciant fins i tot la reacció al·lèrgica.