Antropòlegs analitzen les diferents formes de relacions parentals

04/12/2012
Aquesta iniciativa està organitzada pel Grup de Recerca en Antropologia Fonamental i Orientada i pel Grup d'Estudi Transcultural del Parentiu, ambdós del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB.
La jornada començarà a les 9,30 h amb unes paraules de benvinguda a càrrec d'Aurora González i Anna Piella, professores del Departament i investigadores del GRAFO i del GETP, respectivament. Tot seguit, a les 10 h, Carmen J. García, professora de la Universitat de Granada, oferirà la conferència inaugural, titulada "Mirada evolutiva a los cuidados parentales en humanos". La sessió del matí acabarà amb la presentació, a les 12 h, del projecte de recerca "Parentescos: frmas de parentalidad y articulaciones disciplinarias", que duen a terme conjuntament el GETP i el GRAFO.
A la tarda, tres acadèmics de la Universitat Pública de Navarra pronunciaran sengles ponències. A les 16 h, José María Uribe parlarà de "Pediatría: normalidad y normatividad en la crianza de menores"; a les 17 h, Paloma Fernández se centrarà en "Corresponsabilidad parental planificada y derecho a la paternidad"; i a les 18 h, serà el torn de Mercedes Bogino, que oferirà la xerrada "Explorando otras figuras parentales: mujeres sin maternidad". Finalment, a les 19,15 h, Elixabete Imaz, de la Universitat del País Basc, tancarà la jornada amb la ponència "Concepciones de la maternidad y filiación: las parejas lesbianas ante la procreación asistida".
Dos grups de recerca antropològica de la UAB
El Grup de Recerca en Antropologia Fonamental i orientada (GRAFO) té com a objectiu proposar models d'investigació en antropologia en general i en etnografia en particular. Les línies de treball prioritàries són, a més de qüestions epistemològiques, el parentiu, les migracions, la marginació i els prejudicis i l'etnografia vinculada a les migracions a països o zones d'origen.
Per la seva banda, el Grup d'Estudi Transcultural del Parentiu (GETP) vol contribuir a la fonamentació teòrica de l'antropologia del parentiu. Tracta temes com la formació de la persona, la sexualitat reproductiva, la cura i criança dels infants, els diferents grups que hi intervenen i les relacions que n'esdevenen al llarg de la vida. El grup ha realitzat estudis de camp a Austràlia, Canadà, Catalunya, Guinea, Malàisia i Noruega.
Més informació:
Trobada interuniversitària "Parentalitat, gènere i salut"