Sala de premsa Premsa i mitjans

"Anatomia d'un rei", documental sobre la recerca de Pere II

TV3 emet un reportatge sobre la recerca de Pere II - Imatge: Generalitat de Catalunya
Televisió de Catalunya emetrà el proper diumenge, 12 de setembre, a les 22,30 h, "Anatomia d'un rei", un documental sobre la figura de Pere II "El Gran", un dels reis més importants de la corona d'Aragó, que recull l'estudi de les seves restes, enterrades sense profanar durant 700 anys al Reial Monestir de Santes Creus. La investigació, dirigida per la Generalitat de Catalunya, ha comptat amb la participació important del Grup de Recerca en Osteobiografia de la UAB (GROB), dirigit per Assumpció Malgosa, professora del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia.

07/09/2010

El documental repassa la història de Pere II (1240-1285)  i mostra les diverses fases de l'estudi de la seva tomba, realitzat al llarg de vuit mesos, a través d'imatges exclusives de la recerca, combinades amb el testimoni d'experts, seqüències en 3D i recreacions històriques. L'audiovisual exposa els resultats obtinguts fins ara en l'estudi de les despulles del rei, que permeten explicar qüestions com les causes de la seva mort, la seva dieta alimentària, les formes de vida de la noblesa o els ritus funeraris de la reialesa de l'època, i recrea la reconstrucció facial del monarca.

Dirigits per Museu d'Història de Catalunya, en l'estudi del sepulcre de Pere II i de les seves restes ha participat un nombrós grup d'especialistes, entre els quals hi ha els investigadors del GROB, que han estat els encarregats de dur a terme tota la tasca antropològica del cos del rei: des de la informació sobre les imatges de l'interior del sepulcre recollides amb una sonda endoscòpica, fins a l'estudi morfològic, patològic, molecular i químic. Hi han participat també altres investigadors de la UAB pel que fa a l'anàlisi del teixits que embolcaven el cos del rei i de les restes biològiques –vegetals i animals- trobades al sepulcre.

Juntament amb els investigadors de la UAB, hi han col·laborat també experts d'altres institucions, com l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, pel que fa a les qüestions relacionades amb la causa de mort; la Università di Sassari, per a les anàlisis químiques de les restes humanes; i l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) per fer les rèpliques de les anàlisis moleculars realitzades pel GROB.

La recerca realitzada sobre el sepulcre de Pere II forma part del projecte promogut pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, sota la direcció del Museu d'Història de Catalunya, que té per objectiu la restauració de les tombes reials del monestir de Santes Creus, coincidint amb el 850è aniversari del monument, que se celebra enguany. Les tombes reials, que daten del segle XIV, corresponen als reis Pere II el Gran, Jaume II i la seva esposa Blanca d'Anjou i a l'almirall Roger de Llúria.

Més informació sobre la recerca de la tomba de Pere II