Sala de premsa Premsa i mitjans

Acadèmics i activistes difonen una economia social i solidària

Del 9 a l'11 d'abril han tingut loc a Barcelona les Jornades d'economia social i solidària, que han aplegat especialistes del món universitari i associatiu per plantejar alternatives al model econòmic actual. La trobada, organitzades per la Fundació Autònoma Solidària de la UAB, la Fundació Solidaritat UB i UPF Solidària, ha tancat avui amb una ruta per Sants, barri cooperativista, i una conferència de cloenda del professor brasiler Marcos Arruda. Les jornades han tingut lloc a la Facultat de Biblioteconomia de la UB, a Barcelona.

25/03/2014

Davant del sistema capitalista actual, aquesta trobada plantejarà un tipus alternatiu d'economia basat en els principis democràtics i solidaris que prioritza la satisfacció de les necessitats i la bona relació amb l'entorn natural. Acadèmics i membres de moviments i associacions solidàries discutiran sobre els plantejaments teòrics com les experiències dutes a terme en aquest sentit. Es tractaran temes com la sobirania alimentària, el feminisme, el cooperativisme o les finances ètiques.

Participaran als debats, que tindran lloc els dies 9 i 10 d'abril, membres del Seminari Taifa (Miren Etxezarreta), de la Xarxa d'Economia Solidària (Jordi García) o de la revista Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas (Gustavo Duch), entre d'altres.

A més, el dia 10, una taula rodona tractarà sobre l'economia solidària a les universitats i comptarà amb representants institucionals de la UAB (Sílvia Carrasco, vicerectora d'Estudiants i Cooperació), la UB (Virgínia Ferrer, comissionada per a Participació, Ocupabilitat i Emprenedoria Social) i la UPF (Jaume Badia, gerent). Moderarà el debat el secretari executiu de l'ACUP, Josep Maria Vilalta.

El divendres, 11 d'abril, es realitzarà una sortida organitzada pel col·lectiu La Ciutat Invisible i titulada "Anem de ruta! Sants: un barri cooperativista" i Álvaro Porro, de Cric (Revista Opcions), parlarà dels límits i possibilitats del canvi social pel que fa al consum. A les 12 h, clausurarà les jornades Marcos Arruda, membre de l'Instituto de Políticas Alternativas para o Cone Sul (Brasil), amb la xerrada "Una economia al servei de les persones és possible".

Reconeixement de crèdits

Els estudiants que participin a les jornades, poden optar al reconeixement acadèmic de l'activitat com a un crèdit ECTS o bé dos crèdits de lliure elecció. Cal inscriure-s'hi abans del 2 d'abril a través del web de la trobada.



Ponents destacats:
Marcos Arruda. Llicenciat en Ciències Econòmiques, doctorat en Economia i Educació, investigador associat del Transnational Institute i coordinador de l'Institut de Polítiques Alternatives Per o Cone Sul (PACS - Rio de Janeiro). Treballa vinculat als moviments obrers i cooperatius brasilers i com a assessor de governs locals a la seva regió. Fundador del Fòrum Social Mundial, col·laborador del Fòrum Brasiler d'Economia Solidària (FBES), de la Rede Intercontinental de Promoção da Economia Social Solidària (RIPESS), de la Xarxa Brasilera sobre Institucions Financeres Multilaterals i és coordinador de la Campanya Jubileu 2000 al Brasil.
Miren Etxezarreta.Catedràtica emèrita d’Economia Aplicada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Economista i intel·lectual d'esquerres i activista fortament vinculada als moviments socials. Referent en economia crítica i membre del Seminari d'economia crítica Taifa.
Jordi Garcia. És cooperativista, docent i conferenciant sobre temes relacionats amb l'economia solidària, el cooperativisme i les alternatives socials en general, temes tots ells que ha abordat en nombrosos articles i llibres escrits en col·laboració amb d'altres autors. Participa activament en nombrosos moviments socials a Catalunya, entre ells el de l'economia solidària, a través de la Xarxa d’Economia Solidària.[1]


[1]Col·lectiu Ronda

Més informació: Jornades d'economia social i solidària