Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB centra l'interès en la crisi climàtica

LogoEmergenciaClimatica
"Emergència climàtica: la UAB actua!" és el lema de la UAB per aquest curs acadèmic, lema que va arrencar a la darrera Festa Major. Al llarg de tot el curs acadèmic s'organitzaran diferents accions per sensibilitzar a tota la comunitat universitària de la greu crisi climàtica que afecta el planeta.

18/12/2019

El lema escollit per a la Festa Major del curs 2019-2020 ha estat "Emergència climàtica: la UAB actua!". Com en les darreres edicions de la FM, a partir del lema i al llarg de tot el curs acadèmic, s'impulsarà un conjunt d'accions que es treballaran de manera conjunta amb tota la comunitat universitària (alumnat, PAS i PDI). L'objectiu és que la crisi climàtica esdevingui centre d'interès per a l'activitat docent, investigadora i de participació.

La UAB s'afegeix així aquest curs a la declaració d'emergència climàtica, tot recollint la veu de les persones que han signat la carta oberta a la UAB per a la declaració de l'estat d'emergència climàtica i s'uneix així als esforços de diferents sectors de la societat per posar en primera línia mediàtica i política la gravetat de la crisi climàtica d'origen antropogènic que estem vivint. La UAB és conscient que la situació ara és crítica i que interpel·la tota la societat i totes les institucions socials i polítiques que la conformen a impulsar estils de vida més sostenibles i a lluitar de manera activa i urgent contra el canvi climàtic.

Les universitats, com a institucions científiques i com a altaveus de les demandes de la comunitat científica i de les futures generacions, tenen la responsabilitat de donar la veu d'alarma enfront de l'emergència climàtica que tenen davant i de posicionar-se al respecte. Tant els membres de la comunitat com diversos àmbits organitzatius treballen en la recerca i en l'acció en àmbits com la mobilitat, l'energia o els residus amb l'objectiu de disminuir les emissions globals de gasos d'efecte d'hivernacle generades per la UAB i d'assolir una universitat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Rebaixa en les emissions de CO2
La UAB s’ha proposat aquest curs com a objectiu reduir l’impacte mediambiental que produeix la seva activitat. Se n’ha fixat diferents punts d’actuació, referents a les emissions de CO2 per culpa del transport, el malbaratament d’aigua o la generació de residus. En tan sols un any, del 2017 al 2018, la universitat va rebaixar els seus índexs decontaminació un 55% i enguany segueix treballant per reduir-los encara més. Al 2017, tot i que 6 de cada 10 persones assistíem a la UAB mitjançant el transport públic, el transport privat generava 13.322 tones de CO2. Això vol dir que prop del 70% de les emissions que generem al accedir al campus provenen del cotxe privat.

La universitat ha impulsat un servei de bici i ha fomentat l’ús de noves línies de
bus, tant intern com extern. A part, ha intentat minimitzar el nombre de viatges de
treball i s’ha buscat, en tots ells, l’alternativa més sostenible.

L’obtenció d’energia renovable és un altre dels punts centrals d’aquesta nova línia
d’actuació. Tota l’electricitat gastada al 2018 era renovable. En total, es va gastar un 3% menys que l’any anterior, la qual cosa suposa un canvi de tendència important. Així mateix passa amb l’aigua i la generació de residus. Les noves accions, com ara
l’ús d’una jardineria sostenible o una APP per a la recollida selectiva dels residus,
fan que aquests últims anys s’hagi vist un canvi d’hàbits en el campus.

Resum de les accions de la UAB per minimitzar la petjada ecològica 

Carta oberta a la UAB per la declaració de l'estat d'emergència climàtica