Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Recerca de l'Esport UAB

Estudi europeu sobre les necessitats per l'ocupabilitat dels esportistes després de la retirada esportiva

14 abr. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’equip de recerca del GEPE-UAB coordina un estudi sobre les polítiques públiques actuals d’ocupabilitat d’esportistes, en col·laboració del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat i el finançament pel Parlament Europeu.

Estudi ocupabilitat esportistes post retirada esportiva

Jornada de col·laboració entre experts en la temàtica, de tres països europeus, per explorar les polítiques públiques d’ocupabilitat existents, i analitzar les seves necessitats, punts forts i possibles accions per optimitzar-ne les bones pràctiques.  

L’estudi té com a objectiu general analitzar les necessitats en l’àmbit europeu sobre l’ocupabilitat dels esportistes després de la seva retirada. En concret, es farà un anàlisi de les polítiques públiques actuals d’ocupabilitat dels esportistes (semi)professionals en diferents països europeus i de les percepcions i necessitats identificats per experts en relació a la retirada esportiva i les polítiques actuals. Com a resultat, l’estudi identificarà bones pràctiques basades en la evidència i àrees de desenvolupament per les polítiques públiques.

El treball de recerca es va iniciar al setembre de 2022 i està previst que es publiquin els resultats a l’octubre de 2023.

Durant la primera fase del projecte, s’ha fet una revisió documental per identificar evidencies existents en l’àmbit europeu sobre l’ocupabilitat dels esportistes després de la seva retirada. Aquests resultats han permès estructura el marc de treball del projecte i el guió del focus group d’experts celebrat al mes d’abril de 2023. 

En el focus group han participat com a experts internacionals els i les doctors/es Koen de Brandt (Tope Sport & Study, Vrije Universiteit Brussel, Bèlgica), Francesca Vitali (Universitat de Verona, Itàlia), Susana Regüela (CAR de Sant Cugat), Miquel Torregrossa Alvarez (IRE-UAB) i Yago Ramis Laloux (IRE-UAB). El focus group ha estat moderat per les doctores Anna Jordana i Marta Borrueco (IRE-UAB). La discussió s’ha centrat en els reptes i barreres que afronten els esportistes tant de la seva retirada com en el procés d’inserció al mercat laboral, així com les habilitats i capacitats que poden transferir a la seva ocupabilitat. L’entorn ha estat també un dels elements analitzats, cobrint aspectes com les necessitats d’entrada al mercat, les polítiques que faciliten l’accés i els aspectes que caldria incorporar en la gestió de la carrera esportiva.

L’estudi rep el finançament del Parlament Europeu a través del grup parlamentari The Greens/EFA in the European Parliament.

GEPE-UAB, té una sòlida formació investigadora sobre les carreres i transicions esportives dels esportistes d’elit i una col·laboració a llarg termini amb CAR Sant Cugat (Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat) sobre el tema de la carrera esportiva dels esportistes d’elit, la carrera dual, i la salut mental. Aquesta col·laboració s'ha traduït en una participació conjunta en cinc projectes d'Erasmus +Sport (és a dir, " Gold in Education and Elite Sport " [2015-16], " Be a Winner In Sport and Employment before and after athletic Retirement " [2017-18], "Ecology of Dual Career" (2018-19) i Dual Careers for Mental Health [2021-22], “Promoting Mental health through the ENTourage in high-performance sport [2022-24]), un projecte I+D (Promoció de Carreres Duals Saludables en Esport [2019-2023]) i la xarxa científica Red Temàtica en Carreras Saludables en el Deporte Español [2023-2024]

Dins de