Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Recerca de l'Esport UAB

Camí (alterat) als Jocs Olímpics de Tòquio 2020: impacte de la covid-19 en la salut mental dels esportistes

19 jul. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Grup d’Estudis en Psicologia de l’Esport i l’Activitat Física (GEPE) (2017 SGR 751) ha rebut el finançament del programa de beques avançades de recerca olímpica del Comitè Olímpic Internacional per investigar les experiències longitudinals dels atletes i l’equip esportiu sobre l’alteració del cicle olímpic Tòquio 2020

Disrupted Road to Tokyo 2020 Olympics

La investigació té com a objectiu explorar longitudinalment l’impacte del trastornat cicle olímpic Tòquio 2020 sobre la salut mental, el benestar i el rendiment percebut dels esportistes des d’un enfocament holístic i ecològic. Els atletes d’elit del Centre Esportiu d’Alt Rendiment de Sant Cugat que es preparen per als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, juntament amb figures clau del seu entorn esportiu (és a dir, entrenadors, serveis mèdics, proveïdors d’assistència professional, professionals del camp aplicat) participaran en l’estudi.

Els resultats exploraran les experiències dels atletes en la seva transició cap a, durant i després dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, la resposta i l’adaptació del seu seguici esportiu per donar suport a la salut mental i al benestar dels esportistes durant la preparació dels Jocs Olímpics i les decisions dels atletes i passos futurs en la seva carrera esportiva després dels Jocs.

La pandèmia COVID-19 (C-19) va causar interrupcions en el cicle olímpic i paralímpic tradicional (Stambulova, Schinke et al., 2020). En aquest context, els atletes van haver de fer front a l’aïllament social i la incertesa relacionats amb les competicions anul·lades (per exemple, l’ajornament dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020), les recalibracions dels plans d’entrenament, la pèrdua potencial d’ingressos i la dificultat d’accés al personal d’entrenament, als companys d’equip i als entrenadors entre d’altres (Reardon et al., 2020). Aquests estressants van tenir un impacte en la salut mental i el benestar dels atletes que es preparaven per als Jocs Olímpics (Håkansson et al., 2020; Oblinger-Peters i Krenn, 2020). Aquesta investigació té com a objectiu contribuir a comprendre els efectes longitudinals de la pandèmia i l’ajornament dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 i el paper de l’entorn esportiu en el suport als atletes.

L’estudi forma part d’un projecte d’investigació qualitativa en dues fases més ampli. La primera fase, anomenada "Confinament", es va centrar en les experiències dels atletes durant el confinament de la C-19, el post-confinament i els primers impactes de l'ajornament dels Jocs Olímpics. La segona fase, "Road to Tokyo 2021", té com a objectiu la preparació tardana dels Jocs Olímpics, les experiències posteriors als Jocs i la nova era en què el C-19 forma part de la vida quotidiana des de la perspectiva dels esportistes d'elit i dels seus entorns esportius.

El projecte de recerca està dirigit pel doctor Miquel Torregrossa i el doctor Yago Ramis de la UAB, i la doctora Susana Regüela, del CAR Sant Cugat, i està format per l'equip d'investigació del GEPE. El doctor Saul Alcaraz s’encarrega de la coordinació tècnica juntament amb el personal tècnic de l’IRE-UAB. GEPE-UAB, té una sòlida formació investigadora sobre les carreres i transicions esportives dels esportistes d’elit i una col·laboració a llarg termini amb CAR Sant Cugat (Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat) sobre el tema de la carrera esportiva dels esportistes d’elit, la doble carrera, i salut mental. Aquesta col·laboració s'ha traduït en una participació conjunta en quatre projectes d'Eramus + Sport (és a dir, " Gold in Education and Elite Sport " [2015-16], " Be a Winner In Sport and Employment before and after athletic Retirement " [2017-18], "Ecology of Dual Career" (2018-19) i Dual Careers for Mental Health [2021-22]) i un projecte I+D (Promoció de Carreres Duals Saludables en Esport [2019-2023]).

Dins de