El Consell Social de la UAB

La Nit del Consell Social reivindica la formació humanística per apropar la universitat i la societat

Premiats Nit del Consell Social 2020

A l'edició d'enguany de la Nit del Consell Social de la UAB, van ser guardonades les investigadores Mara Dierssen i Fàtima Bosch, l'empresari Cristóbal Colón i l'escriptor Carlos Ruiz Zafón (in memoriam).

14/12/2020

Mara Dierssen, Cristóbal Colón, Emili Rosales (editor de Carlos Ruiz Zafón) i Fàtima Bosch van dissertar sobre la relació entre la universitat i la resta de la societat en la Nit del Consell Social de la UAB, on van rebre sengles reconeixement per les seves trajectòries. L'acte es va desenvolupar el 14 de desembre a la Facultat de Ciències de la Comunicació i va ser retransmès per streaming.

Els premiats van coincidir en destacar la necessitat d'un nou model social basat en el coneixement i, en aquest sentit, van reivindicar la importància de la formació humanística dels universitaris. En paraules de l'empresari Cristóbal Colón, que va rebre el premi Universitat-Empresa, "podem tenir grans científics" però és necessari també que siguin "exemplars des del punt de vista humà". I la investigadora Mara Dierssen, que va rebre el premi Universitat-Societat, va afegir que la universitat "ha d'encapçalar el debat social" sobre el futur que volem.

Fàtima Bosch, distingida amb el Premi Transferència UAB, va valorar que la societat "coneix cada vegada millor el que fem i ens ve a buscar", alhora que va recordar que el "principal problema de la universitat és la manca de finançament". I Emili Rosales, que va rebre el premi Alumni UAB in memoriam en representació de Carlos Ruiz Zafón (1964-2020), va apuntar tres característiques de l'obra de l'escriptor com a elements que poden contribuir a fer de la universitat el centre de la societat del coneixement: "la llibertat, la creativitat i la internacionalització".

 

"Juntes, més lluny"

El president del Consell Social, Gabriel Masfurroll, va assegurar que es sent "un UABer més" perquè la universitat i la societat "no són mons diferents" i juntes poden "arribar més lluny". Masfurroll va aprofitar també l'acte per agrair la tasca realitzada per l'equip del Consell Social, així com el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació en la realització de la Nit del Consell Social d'enguany.

La Nit del Consell Social va comptar també amb la participació del rector de la UAB, Javier Lafuente, qui va reflexionar que l'actual pandèmia ha contribuït a fer veure "la importància de la ciència". En aquest sentit, va subratllar el paper que juga el Consell Social per facilitar "l'apropament" entre la universitat i la resta de la societat. En el mateix sentit es va manifestar l'exrectora Margarita Arboix, que va afirmar que el Consell Social "es preocupa per la universitat i planteja alternatives per solucionar problemes".

Aquesta tercera edició va ser conduïda per les estudiants del Grau en Periodisme Anna López i Carla Altadill, que van obrir l'acte amb unes paraules d'agraïment per a les persones i institucions que estan contribuint en la lluita contra la pandèmia. L'acte va finalitzar amb l'emissió d'una actuació del grup musical Cable Obsession, guardonat amb el premi Autònoma Actua a la festa major de la UAB del 2019.

 

Quatre distincions

El Premi Universitat-Societat del Consell Social de la UAB correspon enguany a la investigadora Mara Dierssen, cap del Grup de Recerca de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes al Centre de Regulació Genòmica (CRG), "per la seva activitat investigadora i divulgadora en el camp de la síndrome de Down, de renom i prestigi internacional, i pel seu paper de compromís social i capacitat d'emprendre i liderar iniciatives culturals per a persones amb la síndrome de Down".
 
El Premi Universitat-Empresa recau en el president i fundador de La Fageda, Cristóbal Colón, "per la seva trajectòria empresarial com a fundador i president de la Cooperativa La Fageda, projecte social i empresarial d'èxit i de singularitat específica que neix per donar tant una resposta terapèutica com laboral i que es desenvolupa en condicions de rendibilitat, eficiència i de competència de mercat".

Per la seva banda, l'escriptor Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) rebrà el Premi Alumni UAB in memoriam "per la seva trajectòria com a escriptor barceloní de projecció internacional, amb gran influència de la narrativa audiovisual i autor de vuit novel·les, una bestseller mundial, algunes de les quals han donat a conèixer la ciutat de Barcelona a tot el món".

I el Premi Transferència UAB del Consell Social de la UAB el recollirà la catedràtica de bioquímica i biologia molecular i directora del Centre de Biologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG), Fàtima Bosch, "per la seva llarga i reconeguda trajectòria de recerca i transferència en el camp de la teràpia gènica, especialment en el camp de la diabetis mellitus humana en models animals transgènics, que en l'any 2020 es materialitza en un acord estratègic amb una empresa americana per a continuar el desenvolupament de dos productes de teràpia gènica per al tractament d'aquesta malaltia".

 

Podeu tornar a veure la Nit del Consell Social UAB 2020 amb aquest vídeo: