El Consell Social de la UAB

El Ple del Consell Social de la UAB valora positivament l'European Consortium of Innovative Universities (ECIU)

Ple de febrer del 2019 del Consell Social de la UAB
L’ECIU University és un nou model d’universitat internacional impulsat per onze universitats europees —la UAB una d’elles— que vol respondre als desafiaments socials amb formes innovadores de formació i de recerca. El projecte s’ha presentat en la darrera sessió plenària del Consell Social.

05/03/2020

El Ple del Consell Social de la UAB del mes de febrer va servir per presentar, per part del Vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, l’ECIU University, un projecte endegat per l’European Consortium of Innovative Universities (ECIU) que aplega onze universitats europees -entre elles la UAB- i que plantejarà un model innovador d'universitat sense fronteres i basat en la implicació d'institucions i empreses. L'objectiu és assolir un nou concepte d'universitat internacional que vagi un pas més enllà dels programes de mobilitat Erasmus i de relacions internacionals i que es basi en noves formes de formació, recerca i transferència més flexibles, internacionalitzades i basades en la resolució de reptes generats al si de la societat.

Per al Vicerector de Relacions Internacionals “aquesta nova universitat internacional representa una oportunitat per reforçar el compromís de l'educació superior amb el desenvolupament social i neix sota la premissa que la universitat necessita adaptar-se per respondre als nous desafiaments que planteja l'evolució de la societat”. La filosofia de l'ECIU University passa per fer que les institucions d'educació superior cooperin més estretament amb agents públics, privats i socials per tal de donar resposta a aquests nous reptes més eficaçment en els camps de la formació i la innovació tot facilitant, a més, la col·laboració entre persones d'arreu d'Europa.

Martínez va explicar que “durant els propers tres anys, l'ECIU University durà a terme un pla pilot per impulsar formes innovadores i internacionalitzades de formació que connectin amb agilitat diferents àrees de coneixement, així com nous espais de recerca igualment internacionalitzats que obriran les portes a una col·laboració directa entre les universitats i agents del teixit social i productiu”. D'aquesta manera, per exemple, un estudiant podrà seguir una formació enfocada en donar resposta a un repte plantejat des del si de la societat i desenvolupada a diferents països europeus; i de la mateixa manera, investigadors de diferents països i àmbits de coneixement treballaran en col·laboració directa amb institucions, empreses i organitzacions socials en projectes que tindran un impacte més directe en la societat. La idea és passar de la dinàmica de generar coneixement a les universitats i transferir-lo a la societat a un model en què el teixit social i productiu participi més directament en la cogeneració de coneixement i innovacions col·laborant colze amb colze amb el món acadèmic.

La mateixa sessió del Ple del Consell Social de la UAB també ha servit perquè la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i el president del Consell Social, Gabriel Masfurroll, realitzessin els seus respectius informes al plenari.

En un altre ordre de coses, la sessió plenària del Consell Social de la UAB ha analitzat, ha aprovat o s'ha donat per assabentada —segons el cas— de les qüestions de les quals l'havien informat favorablement la Comissió Acadèmica i la Comissió Econòmica del mes de febrer

En el camp econòmic, es tracta de la informació sobre la tresoreria i el pressupost 2019 i 2020 de la UAB, dels acords d'operacions d'endeutament a curt termini per part de la UAB per a l'autorització del Govern de la Generalitat de Catalunya, i de la dissolució i liquidació de la companyia Health&Sportlab, S.L. i de la societat Hotel Campus, S.L.U.

Finalment, en l'àmbit acadèmic, s'ha aprovat l'acord d'extinció dels títols de grau en Llengua i Literatura Catalanes i dels màsters universitaris d'Antropologia Social i Cultural / Social and Cultural Anthropology (CREOLE); Enginyeria Industrial; Erasmus Mundus en Estudis Ambientals: Ciutats i Sostenibilitat / Environmental Studies Cities and Sustainability; Gestió Documental, Transparència i Accés a la Informació; Polítiques i Planificació per a les Ciutats, l’Ambient i el Paisatge i la creació del nou títol de Màster propi en Comunicació LGTBI+.