Tres Hiverns, de Tena Štivičić / Grup Estable de l'Aula de Teatre de la UAB

Imatge Tres Hiverns Web

El Grup Estable de Teatre de la UAB presenta l’obra Tres Hiverns, de Tena Štivičić, com a estrena absoluta en català. Escrita el 2014, és la història d’una família croata al llarg de tres generacions. Els canvis en l’estructura arquitectònica de l’edifici on van viure, una casa decimonònica al centre de Zagreb, funcionen com a símil dels daltabaixos emocionals entre els personatges.

Tena Štivičić, posa la mirada en tres moments històrics crucials: just després de la 2ª Guerra Mundial, quan la casa va ser nacionalitzada pel règim comunista del mariscal Tito i repartida entre tres famílies; l’any 1990, quan s’inicia el conflicte armat als Balcans; i finament, l’any 2011, quan la República de Croàcia obre les vies legals per integrar-se a la Unió Europea.

Segons es desprèn de l’obra, les identitats d’un país o d’una família són tan canviants com les de cadascuna de les persones que la integren, tant a nivell ideològic com personal. En aquest drama hi trobem tota mena de posicionaments: des de nostàlgics de la monarquia d’Alexandre I de Iugoslàvia, partidaris de Stalin, defensors de Tito, d’altres afins als nazis, nacionalistes iugoslaus, nacionalistes croates... Ja al segle XXI, hi ha personatges partidaris a l’entrada a la UE i d’altres que es posicionen en contra. Però no es tracta tan sols d’una obra d’autoficció que reflecteix aspectes de caire històric i polític. La peça té un fort component dramàtic que s’articula a través de les relacions i els conflictes entre membres d’aquesta família on, a més a més, les dones són majoria, i són elles qui ens plantegen qüestions sobre el gènere, les tradicions, els models familiars o l’ètica personal.

Tena Štivičić (Zagreb,1977) és graduada a l’Acadèmia d’Art Dramàtic de Zagreb i es va traslladar a viure al Regne Unit, on va continuar els estudis al Goldsmiths College de Londres. Ha escrit diversos textos radiofònics i ha estat estrenada en diversos teatres europeus. Algunes de les seves obres més emblemàtiques són: The Two of Us (2003), sent la primera obra croata representada en un teatre serbi des de la divisió de Iugoslàvia; i Fragile!, estrenada a Eslovènia el 2008 i premiada arreu d’Europa.  Altres títols més recents són: Seven Days in Zagreb (2009), Invisible (2011) o Europa (2013).

L’obra Three Winters va ser estrenada al National Theatre de Londres l’any 2014, i va obtenir el prestigiós premi Susan Smith Blackburn Prize 2015. L’any 2016 se’n va fer una producció eslovena al Teatre Nacional Croata de Zagreb.

Autora: Tena Štivičić
Traducció i direcció: Ricard Gázquez
Ajudant de direcció: David Hernández
Repartiment: Carmen Díez, Raül Giró, María José González, David Hernández, Tania Leontyuk, Lorena Lozano, Javi Navarro, Ricard Puig, Manu Randulfe, Carla Rodríguez i Clàudia Terraza.
Agraïments: Miruna Dinu, Víctor Muñoz (Obrador- Sala Beckett de Barcelona).
Producció: Cultura en Viu
 
Dilluns 29  d’abril, a les 18.00h
Dimarts 30 d’abril, a les 13.00h
Dijous 2 de maig, a les 18.00h
Sala Teatre de la UAB