W.I.T.C.H de les Fugitives

Imatge W.I.T.C.H interior web

 


Dimecres 4 de març, 13 h
Sala Teatre de la UAB


W.I.T.C.H, de Maria Ten
Les Fugitives


                           

W.I.T.C.H és una història de ficció basada en un grup feminista que va existir a finals dels anys 60 a Nova York anomenat Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell, i conegut per les seves sigles: WITCH. L’organització va fer la seva primera aparició pública el 31 d’octubre del 1968. Es manifestaven vestides de bruixes, de color negre, amb faldilles llargues, escombres i barrets, i feien conjurs per reclamar la igualtat social i econòmica de la dona. La seva trajectòria va ser curta, però els seus missatges i les seves accions de teatre de guerrilla han perdurat fins a dia d’avui.

Amb aquesta obra Les Fugitives no només volem donar a conèixer aquest grup feminista creat enmig de la contracultura de Nova York, sinó que també volem honorar la seva força, la seva valentia i la seva originalitat.
Llarga vida a les bruixes del passat, del present i del futur!


Sinopsi
La Sarah és una jove periodista que escriu per a la secció de moda, cuina i llar d’un dels diaris més importants de Nova York. Un dia el director del diari li demana que segueixi un grup de dones ben estranyes: van disfressades de bruixes, criden, riuen i fan rituals i maleficis. Són la Judy, la Morgan i l’Anita, totes elles són membres del grup feminista WITCH. Malgrat tenir idees contraposades, les activistes confien a poc a poc amb la jove periodista, al mateix temps que aquesta cada cop se sent més captivada pel seu afany de llibertat.


Context
Les dones que formaven el Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell eren líders d’un dels partits més importants de la contracultura i de l’extrema esquerra dels Estats Units: el Youth International Party. Els membres del partit eren coneguts com a yippies i defensaven el socialisme, la llibertat d’expressió i l’antimilitarisme mitjançant mobilitzacions i accions performàtiques. El 1968 els membres del Youth International Party, van organitzar una macro manifestació en contra de la guerra del Vietnam a Chicago coincidint amb la Convenció Nacional del Partit Demòcrata. Durant la manifestació, hi va haver molts enfrontaments entre els activistes i els agents de seguretat. Aquest fet va comportar que els governants portessin a judici a vuit dels líders del Youth International Party. Tots ells eren homes. Les dones que dirigien el partit braç a braç amb els seus companys, no van ser considerades organitzadores de la manifestació. Aquestes dones estaven cansades que no se les tingués mai en compte. Els seus propis companys, anticapitalistes i liberals, eren retrògrads a l’hora de parlar d’igualtat. Va ser en aquest moment quan elles van decidir crear el Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell, adoptant la filosofia i el teatre de guerrilla del Youth International Party.

Fitxa artística
Idioma: Espectacle en català
Durada aproximada: 60 minuts
Intèrprets: Judith Corona, Laia Pujol, Martina Vilarasau i Gisela Guitart
Direcció i dramatúrgia: Maria Ten
Disseny de llums: Ivet Garriga
Disseny de vestuari i caracterització: Laia Pujol
Producció executiva: Judith Corona
Producció: Cia. Les Fugitives