Katixa Agirre i Iolanda Zúñiga en conversa a la UAB

Imatge Web Converses a la UAB

 

Katixa Agirre i Iolanda Zúñiga
En conversa a la UAB

Els Mínors d’Estudis Gallecs i Estudis Bascos de la UAB, amb la col·laboració de Cultura en Viu, organitzem per cinquena vegada una conversa entre dues escriptores de la literatura gallega i basca, al voltant de la celebració de Sant Jordi.

En aquesta ocasió es posaran en diàleg dues autores de reconeguda trajectòria i projecció internacional. Iolanda Zúñiga i Katixa Agirre són dues de les escriptores actuals més importants de les lletres gallegues i basques, respectivament: les seves obres s’han convertit ràpidament en referents als seus respectius sistemes literaris. La seva aparició va suposar la irrupció d’unes veus literàries innovadores, i des d’aleshores els textos que han anat aportant han aconseguit una referencialitat que pocs autors de la seva generació han pogut aplegar.

Les autores conversaran sobre diferents qüestions relacionades amb la seva obra literària i l’ofici d’escriure. La conversa anirà més enllà de les confluències o divergències entre les obres de totes dues; també es parlarà del fet d’escriure en una llengua minoritzada i en un sistema literari no hegemònic, de la seva condició de creadores culturals en un món globalitzat i força mercantilitzat (des de la perspectiva de sistemes culturals no hegemònics), de com han afrontat la seva professionalització i de quines són les estratègies per viure de l’escriptura en un context subaltern, així com de la qüestió de la visibilització de les obres d’autoria femenina. L’acte serà moderat per la professora del Departament de Filologia catalana de la UAB Núria Santamaria.

Iolanda Zúñiga (Vigo, 1975) música i escriptora que s'ha revelat com una de les més apreciades en llengua gallega i amb una perspectiva diferent de l'habitual. La seva personalitat es veu reflectida en la seva obra de manera accentuada i les seves influències son de la generació baby boom dels anys setanta. Com a narradora va publicar el llibre de relats Vidas post-it (2007), traduït al català per Esteve Valls l'any 2013. També és autora de les novel·les Periferia, Premi Xerais 2010, Noites de safari. Manual sobre amantes desorientados (2018 amb el pseudònim de Marleen MaLone) i Natura (2018). En poesia va publicar Amor amén (2008) i, a les xarxes socials, podem veure el seu projecte #GravaciónsRuíns, on recita textos propis pròxims a la poesia oral slam.

Katixa Agirre (Vitoria-Gasteiz, 1981), doctora en Comunicació Audiovisual amb una tesi sobre les adaptacions cinematogràfiques del mite de Lolita, treballa actualment com a professora de la Universitat del País Basc. Autora de dos llibres de narracions (Sua falta zaigu, 2007; Habitat, 2009) i de dues novel·les (Atertu arte itxaron, 2015; Amek ez dute, 2018), és actualment una de les escriptores més destacades de la seva generació. Podem llegir en català el seu conte Hosting dintre de l'antologia de narrativa basca moderna Pomes perdudes (2014). En castellà trobem la seva primera novel·la, Los turistas desganados (2017), a més d'un capítol del volum col·lectiu sobre sèries televisives Vírgenes catódicas, putas recalcitrantes (2015).

 
Dimarts 30 d'abril, a les 15.30 h
Sala Cinema UAB