Cultura en Viu

Exposició Actual

Vicenç Altaió. De l'anarcoacadèmia al tràfic d'idees

Vicenç Altaió: Nòmada de les paraules

Vicenç Altaió retorna a la UAB cinquanta anys després d’haver-hi estudiat. Des de l’Altaió més poètic fins al més transgressor, el visitant ara té l'oportunitat d’endinsar-se en l’univers d’aquest creador i poeta.

La Sala d’Exposicions de la UAB ens trasllada a la casa de l’artista Vicenç Altaió, un poeta que experimenta amb la imatge, transgredeix els límits, construeix un món metafòric, busca la relació entre la vida, l’art i la mort i trafica amb les paraules. Aquesta retrospectiva és una síntesis d’un Vicenç Altaió que, com a nòmada de les paraules, ha dedicat tota una vida a caminar per les possibilitats de l’art, la poesia, l’escriptura, el comissariat i el cinema. 

Vicenç Altaió, nascut a Santa Perpètua de Mogoda el 1954, és una figura referent de la cultura catalana contemporània. Juntament amb Perejaume, Frederic Amat, Pere Noguera, Jordi Benito, Carlos Pazos, entre d’altres, forma part de la tercera generació d’avantguardistes, rebent la influència de les dues anteriors, especialment de J.V. Foix i Salvat-Papasseit i de Dalí i Miró—de la primera generació—, i de Tàpies i Brossa —de segona generació—. Format a la UAB als anys 70, la mostra ens obre les portes a la trajectòria del poeta, des dels seus inicis en aquesta universitat.

Les obres que trobarà l’espectador a la mostra són alguns dels seus poemaris, els catàlegs de les principals exposicions que ha comissariat, exemplars de les revistes que ha editat al llarg de la seva trajectòria, fotografies, llibres d’artista i altres obres dels artistes més propers a ell, com Perejaume, Alfredo Jaar, Hannah Collins, etc., fragments de la pel·lícula Història de la meva mort del cineasta Albert Serra, i gran quantitat d’objectes que formen part del gabinet de curiositats que és casa seva: màscares, esquelets, quadres, dibuixos, a més de la projecció d’una entrevista realitzada a l’artista amb motiu de l’exposició. 
L’itinerari de l’exposició, format per una seixantena peces, es distribueix en sis àmbits i alhora planteja un recorregut per la casa de l’artista, on s’estableix un vincle entre el seu habitacle, com una gran cambra de meravelles, i cada una de les seves facetes. 

Amb aquesta exhibició, podem veure que Vicenç Altaió sempre s’ha destacat per la seva veu poètica revolucionària i pel seu desig d’explorar els límits de la cultura visual i escrita i trencar amb aquests. Aquesta exhibició, que és la primera que es dedica enterament a la seva figura, es podria considerar, en paraules seves, una autobiografia sense subjecte.  

Comissàries:
Cristina Calamonte Naegel, Sofía Carmona Hernando, Andrea Díaz Fernández, Mercedes Fernández Espinosa, Nuria Flores Ortega, Carla García Amores, Juana García García, Alexandra Laplaza Cots, Judith Llenas Cañizares, Mercè Mas Malagarriga, Marina Mirambell Giralt, Sofya Nekhoroshikh, Marta Ortiz Beyret, Júlia Planas París, Irene Poch Silva, Paula Rodríguez Lorenzo.

Màster en Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB (Curs. 2023-2024)
Departament d'Art i Musicologia 
Facultat de Filosofia i Lletres
Cultura en Viu

 

Del 17 de juny al 30 de juliol de 2024
Del 2 al 30 de setembre de 2024

Horari:
De dilluns a dijous: de 10:00 a 19:00h
Diviendres: de 10:00 a 15:00h