Cultura en Viu

Érase una vez Tarantino

Imatge Cicle Érase una vez TarantinoÉrase una vez Tarantino;
“No he aprendido en las escuelas de cine… he aprendido en el cine”
Del 3 de març al 19 de maig de 2020
Organitza: Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat (Facultat de Ciències de la Comunicació)


 
Durant aquests últims 30 anys Quentin Tarantino s’ha convertir en més que una polifacètic icona de la cultura de masses contemporània. Artista, director, actor, guionista, productor i distribuïdor, ha aconseguit seduir tant a l’audiència popular, com la més culta i propensa a conciliar l’art i el consum. Submergit en el calidoscòpic cànon estètic de la postmodernitat, ha perpetrat una magistral operació d’acumulació de cites i homenatges cinèfils. El seu pirotècnic collage de codis expressius heterogenis (B-Movies, series televisives dels 60-70, videoclips, novel·les Pulp i còmics) s’ha sublimat en formes cinematogràfiques molt personals i immediatament reconeixibles. En aquest cicle monogràfic dedicat al cineasta nord-americà revisarem la seva trajectòria creativa: el seu enèrgic ímpetu experimental que recupera la tradició figurativa passada (fins i tot més fosca i oblidada) i la transfigura en un nou entreteniment pirotècnic.


Dimarts 3 de març, a les 10.00 h
Reservoir Dogs, de Quentin Tarantino
Una banda criminal organitzada es contractada per atracar una empresa i robar els seus diamants. La policia, ja avisada a priori, intenta parar el robatori i això provoca que durant l’enfrontament alguns membres de la banda morin. Els que sobreviuen es reuneixen en el lloc acordat, on hauran de descobrir qui els ha delatat a la policia.

País: Estats Units / Durada: 99 minuts / Gènere: Comèdia negra / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 10 de març, a les 10.00 h
Pulp Fiction, de Quentin Tarantino
Llargmetratge que va consolidar a Quentin com un dels directors més importants de Hollywood.
El film segueix la història de diferents personatges que es van interrelacionant entre ells. Una de les històries explica la missió de Jules i Vincent, dos assassins a sou que treballen pel Marsellus, qui s'ha d'absentar durant un temps i encarrega a Vincent que protegeixi la Mia, la seva parella. Paral·lelament un boxejador fracassat guanyarà un combat creant problemes a la màfia dirigida per Marsellus. Finalment, dos maldestres atracadors també es veuran implicats en aquestes històries que s'entrellacen i es relacionen. Pulp fiction és considerada per molts com una obra mestra que va canviar la història del cinema.

País: Estats Units / Durada: 154 minuts / Gènere: Comèdia negra / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 24 de març, a les 10.00 h
Jackie Brown, de Quentin Tarantino
Jackie Brown és una hostessa de vol que necessita diners i per aconseguir-ne ajuda a Robbie, un mafiós buscat per la policia, a passar els controls dels aeroports. Un dia és atrapada per la policia a l’aeroport i acusada de tràfic de drogues i evasió de capitals. Tan sols podrà evitar el seu ingrés a presó si accepta una proposta de la policia: ajudar-los arribar fins Robbie. 

País: Estats Units / Durada: 154 minuts / Gènere: Thriller / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 31 de març, a les 10.00 h
Kill Bill volumen 1, de Quentin Tarantino
Kill Bill volumen 2, de Quentin Tarantino
Projectada tal i com Tarantino l'havia plantejat (en una sola part de més de quatre hores), el film protagonitzat per una Uma Thurman en estat de gràcia explica la historia de venjança d’una dona a través de diferents episodis no ordenats cronològicament. 

País: Estats Units / Durada: 247 minuts / Gènere: Acció / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 21 d'abril, a les 10.00 h
Malditos Bastardos, de Quentin Tarantino
La pel·lícula transcorre durant la França ocupada de la Segona Guerra Mundial. Shosanna presencia l’execució de la seva família per ordre del coronal Hans Landa. Després d’aquest fet traumàtic decideix fugir a Paris, on adopta una nova identitat com a propietària d’un cine. En un altre lloc d’Europa, un tinent anomenat Aldo Raine, s’encarrega de la missió d’eliminar els caps del Tercer Reich ajudat per un esquadró de soldats jueus. El destí els portarà a complir la seva missió en el cine de la Shosanna on ella també planeja la seva pròpia venjança. 

País: Estats Units / Durada: 153 minuts / Gènere: Bèl·lic / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 5 de mayo, a les 10.00 h
Django desencadenado, de Quentin Tarantino
Dos anys abans d'esclatar la Guerra Civil Americana, un caçador de recompenses alemany que segueix la pista a uns assassins per cobrar el botí li promet a un esclau deixar-lo en llibertat si l'ajuda a atrapar-los. Ell accepta, ja que vol anar a buscar a la seva esposa, esclava en una plantació del terratinent Calvin Candie.

País: Estats Units / Durada: 170 minuts / Gènere: Western / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 19 de maig, a les 10.00 h
Érase una vez...Hollywood, de Quentin Tarantino
L'actor Rick Dalton tracta d'adaptar-se als canvis que es produeixen a Hollywood a finals dels anys 60. Al costat del seu doble, Cliff Booth, tots dos experimenten problemes per a modificar els seus hàbits. Al mateix temps, neix una relació entre Rick i l'actriu Sharon Tate, que va ser víctima de la família Manson en la matança de 1969.
 
País: Estats Units / Durada: 159 minuts / Gènere: Comèdia / Idioma: Anglès subtitulat al castellà