Cultura en Viu

Cicle de cinema

El meu nom és Ford i faig Westerns

Banner cicle de cinema John Ford

Organitza: Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat (Facultat de Ciències de la Comunicació)
De l'1 de març al 31 de maig de 2022
 
Amb aquesta declaració de sincera modèstia, John Ford volia difuminar la seva pròpia autoria després de la sacralitat de l'epopeia narrada. Ell es considerava un simple narrador, com un amanuense que perpètua el culte del mite fundacional. La seva transcripció de l'epopeia nord-americana no oculta misèries ni conflictes: recorda i condemna la violència perpetrada en contra d'altres comunitats erròniament considerades salvatges. Aquest cicle proposa recuperar el sentiment de profunda admiració per la naturalesa incontaminada i les diferents ètnies que han intentat viure en simbiosis amb ella.
 

Dimarts 1 de març, a les 10.00 h
La diligencia, de John Ford


Imatge La Diligencia

En aquest film un grup de personatges molt variats emprenen un llarg, dur i perillós viatge en diligència. Entre ells, un fora de la llei a la recerca de venjança, una prostituta a la qual han expulsat del poble, un jugador, un metge, la dona d'un militar embarassada, un xèrif... Les relacions entre ells seran difícils i tibants. A més, durant el viatge, hauran d'afrontar l'atac d'una partida d'indis apatxes.

País: Estats Units / Durada: 99 minuts / Gènere: Western / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 15 de març, a les 10.00 h
Las uvas de la ira, de John Ford


Cartell Las uvas de la ira

Tom Joad (Henry Fonda) torna a la seva llar després de complir condemna a la presó, però la il·lusió de tornar a veure als seus es transforma en frustració en veure com els expulsen de les seves terres. Per a escapar de la fam i la pobresa, la família no té més remei que emprendre un llarguíssim viatge ple de penalitats amb l'esperança de trobar una oportunitat a Califòrnia, la terra promesa. 


País: Estats Units / Durada: 129 minuts / Gènere: Drama / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 29 de març, a les 10.00 h
¡Qué verde era mi valle! , de John Ford


Cartell Qué verde era mi valle!

En un poble miner de Gal·les viuen els Morgan, tots ells miners i orgullosos de ser-ho i també de respectar les tradicions i la unitat familiar. No obstant això, la baixada dels salaris provocarà un enfrontament entre el pare i els fills; perquè mentre aquests estan convençuts que la unió sindical de tots els treballadors és l'única solució per a fer front als patrons, el cap de família, en canvi, no vol ni tan sols sentir parlar de sindicats ni de socialisme.


País: Estats Units / Durada: 118 minuts / Gènere: Drama / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 19 d'abril, a les 10.00 h
Pasión de los fuertes, de John Ford


Cartell Pasión de los fuertes

A Wyatt Earp (Henry Fonda), antic xèrif de Dodge City, li ofereixen el lloc de comissari de la ciutat de Tombstone, però ho rebutja perquè li interessa més el negoci ramader al qual es dedica amb els seus germans. No obstant això, quan un d'ells mor assassinat, accepta el lloc vacant i nomena ajudants als seus germans. Comptarà també amb l'amistat i la col·laboració d'un jugador i pistoler anomenat Doc Holliday (Victor Mature).

País: Estats Units / Durada: 97 minuts / Gènere: Western / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 3 de maig, a les 10.00 h
Fort Apache, de John Ford


Cartell Fort Apache

Acabada la Guerra de Secessió (1861-1865), el general Owen Thursday, després de ser degradat, és enviat a Fort Apatxe en qualitat de coronel per a fer-se càrrec del comandament. El fort, situat enmig del desert d'Arizona, és un lloc militar fronterer els soldats del qual estan atrinxerats en la lluita contra els apatxes mescaleros. 

País: Estats Units / Durada: 127 minuts / Gènere: Western / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 17 de maig, a les 10.00 h
Centauros del desierto, de John Ford


Cartell Centauros del desierto

Texas. El 1868, tres anys després de la guerra de Secessió, Ethan Edwards, un home solitari, torna derrotat a la seva llar. La persecució dels comanxes que han raptat a una de les seves nebodes es convertirà en un modus vivendi per a ell i per en Martin, un noi mestís adoptat per la seva família.


País: Estats Units / Durada: 119 minuts / Gènere: Western / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 31 de maig, a les 10.00 h
¿Quién mató a Liberty Valance?, de John Ford


Cartell Quién mató a Liberty Valance

L'actor Rick Dalton tracta d'adaptar-se als canvis que es produeixen a Hollywood a finals dels anys 60. Al costat del seu doble, Cliff Booth, tots dos experimenten problemes per a modificar els seus hàbits. Al mateix temps, neix una relació entre Rick i l'actriu Sharon Tate, que va ser víctima de la família Manson en la matança de 1969.
 
País: Estats Units / Durada: 159 minuts / Gènere: Comèdia / Idioma: Anglès subtitulat al castellà