Context europeu i estatal
Context europeu i estatal
La contractació pública és una potent eina econòmica de l’Administració. A Catalunya representa més d’un 30% del total de la despesa publica i un 14% del PIB de la Unió Europea. Això fa que la compra pública hagi deixat de ser una mera compra de béns i serveis per a les administracions i passar a ser una eina per al foment de determinades polítiques públiques.
La norma bàsica quant a la contractació pública és la llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l’ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE. L’any 2019 s’aprova el Pla de Contractació Pública Ecològica de l’Administració General de l’Estat, els seus organismes autònoms i les entitats gestores de la Seguretat Social (publicat al BOE de 4 de febrer de 2019).
A Catalunya, per Acord 171/2022, de 30 d’agost, s’aprova l’Estratègia catalana de millora de la compra pública. Aquest pla té com a objectiu general dotar al sector públic de Catalunya d’un sistema de contractació que garanteixi la prestació de serveis de qualitat i millori la gestió de contractes públics, tenint en compte l’eficiència, una visió responsable de les necessitats, la coherència entre les diferents polítiques públiques, els principis de transparència i integritat i la finalitat d’obtenir una millor relació qualitat-preu. Així mateix, per raó de la importància econòmica de la contractació pública, mitjançant aquesta Estratègia es vol contribuir a afrontar molts dels principals reptes de Catalunya, i d’Europa, especialment la consecució d’un creixement sostenible, l’estimulació i la innovació.