Vés al contingut principal

Tallers perquè els joves coneguin els seus drets sobre les dades personals a internet

31 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors de la UAB han organitzat diversos tallers formatius adreçats a joves per reflexionar sobre les pràctiques que tenim davant els llocs webs i aplicacions en relació amb les dades personals i quins són els drets que tenim sobre elles. Ho han fet en el marc del projecte europeu CSI-COP EU (Citizen Scientists Investigating Cookies and App GDPR Compliance). Hi han participat fins ara un centenar de joves.

Alumnat d'ESO participant en un taller del projecte europeu SCI-COP

CSI-COP és un projecte de ciència ciutadana per conscienciar la població sobre les dades personals que recullen a les aplicacions i pàgines web sobre els usuaris i formar la ciutadania sobre els drets que protegeix el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la Unió Europea (UE). Amb aquest objectiu té la missió d’organitzar tallers i activitats per fer partícip del projecte a la població i divulgar quines són les pràctiques habituals dels usuaris en matèria de privacitat de dades, així com que conegui quins són els riscos d’aquestes pràctiques i quines eines de prevenció podem fer servir.

Al llarg dels mesos de febrer i març un centenar de joves han participat en els tallers del projecte, que s’han dut a terme a l’espai COMTEC de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. En dues sessions van participar una seixantena d’estudiants de primer d'ESO de l'Escola Sant Nicolau de Sabadell i una tercera es va dur a terme amb quaranta estudiants de l’ECIU University. Es tracta de tallers adaptats a l’edat dels usuaris, dinamitzats per personal tècnic i investigador del projecte per reflexionar i qüestionar l’ús que fem de les aplicacions i pàgines webs als diferents dispositius. A més d’aquests tallers, l’equip del projecte ofereix un curs en línia i massiu en obert sobre privacitat digital.

Tallers Projecte SCI-COP

Liderat per la Universitat de Coventry (Regne Unit) i amb Jordi Vallverdú, com a investigador principal a la UAB, el projecte també pretén mobilitzar ciutadans interessats a analitzar juntament amb els investigadors diferents tipus de rastrejadors de galetes de llocs web i aplicacions i el compliment de l’RGPD per part d’empreses i organitzacions. El resultat d’aquesta col·laboració ha de permetre crear un repositori d’accés obert de rastrejadors.

Dins de