Reflexió i transformació des del relat per a la comunicació en un món en conflicte
,2.jpg)
La Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB va acollir el passat 24 d’abril la jornada “Comunicació en un món en conflicte: narratives i resistències”, organitzada en el marc del projecte UNIACT! L’esdeveniment va reunir gairebé 300 persones entre estudiants, docents i professionals del món de la comunicació per reflexionar sobre el paper del periodisme davant els reptes globals actuals.
29/04/2025
El passat 24 d’abril la Facultat de Ciències de Comunicació va ser l’amfitriona d’una jornada que es va retransmetre també en línia a través del canal de YouTube de la UAB i que tenia per títol “Comunicació en un món en conflicte: narratives i resistències”.
La jornada es va iniciar amb una presentació institucional a càrrec d’Anna Fajula Payet, vicedegana de la Facultat, Andrea Costafreda, directora general de Cooperació de la Generalitat de Catalunya, i Esther Zapater, secretària general de la UAB. Es va destacar la necessitat d’una educació crítica i la importància de construir noves narratives davant la invisibilització de les agendes feministes i de justícia global.
El primer diàleg de la jornada, titulat “Periodisme de pau i lluita” i moderat per Mònica Figueras, professora del departament de Comunicació de la UPF i investigadora del grup de recerca JOVIS, va reunir a Xavier Giró, periodista expert en cobertura de conflictes i la periodista Patricia Simón, reportera i investigadora especialitzada en drets humans. Durant el diàleg, Giró va defensar que “el problema no és el conflicte, sinó com el gestionem” i va assenyalar la importància d’un periodisme que contribueixi a una resolució dels conflictes justa i no violenta. D’altra banda, Patricia Simón va denunciar la impunitat amb la qual es cometen assassinats de periodistes a les diverses zones de conflicte, i va assenyalar el racisme i el colonialisme que impregnen la cobertura mediàtica. Ambdós ponents van coincidir que el periodisme no pot ser neutral davant la vulneració de drets humans i que la seva funció hauria de ser crear consciència crítica, evitant alhora la desconnexió emocional del públic.
La segona taula titulada “Narratives per a una comunicació decolonial i feminista”, va comptar amb la participació de Florencia González Brizuela, investigadora en interculturalitat i feminismes, i Santiago Giraldo, expert en comunicació sobre conflictes a Amèrica Llatina, sota la moderació de Montse Santolino, periodista i comunicadora de Lafede.cat. Florencia González i Santiago Giraldo van defensar una comunicació decolonial i feminista que qüestioni les lògiques hegemòniques d’Occident i doni veu al Sud Global. González va criticar l’ús del feminisme per part d’alguns estats per legitimar pràctiques colonials i bèl·liques, i va assenyalar que “el poder es refà, però la seva estructura de deshumanització persisteix.”
Després d’una pausa amb pica-pica, es va dur a terme la tercera taula titulada “Discursos d’odi, desinformació i poder”, amb Nereida Carrillo, experta en desinformació, David Bou, periodista de La Directa i Carles Pont, especialista en comunicació de risc i crisi, moderada per Sonia Herrera, experta en estudis feministes, periodisme de pau i educomunicació. Aquesta taula va abordar la desinformació i l’ús de l’humor com una eina de difusió d’odi. Nereida Carrillo va remarcar la importància d’eines com LearnToCheck per fomentar una alfabetització mediàtica crítica.
Finalment, es va dur a terme el quart diàleg titulat “Protecció de periodistes en risc”, moderat per Lluís Caelles, cap de la secció d'Internacional de TV3 i professor del Departament de Comunicació de la UPF, amb la participació de Alfonso Bauluz, president de Reporters Sense Fronteres Espanya, Isabel Pérez, experta en el conflicte Palestina/Israel i responsable de comunicació Projectes Internacional de la Fundación Euroárabe i Mónica Cerbón, periodista mexicana especialitzada en política, drets humans i medi ambient, corresponsal de Revista Proceso i acollida temporalment pel programa Barcelona Protegeix Periodistes. Mónica Cerbón va explicar la situació laboral crítica dels periodistes a Mèxic, un dels països més perillosos per exercir aquesta professió i va remarcar que el periodisme a Mèxic se sosté gràcies a la solidaritat i organització dels mateixos periodistes independents. Seguidament, Isabel Pérez, amb experiència a Gaza, va advertir que “quan estàs fora de la veritat, estàs en perill”, i va descriure les pressions i limitacions que pateixen els periodistes en zones de conflictes greus.
La jornada es va tancar amb dos tallers pràctics. El primer taller titulat “Construeix les bases d’una campanya de comunicació amb impacte”, va ser dinamitzat per la cooperativa de comunicació Quepo i va proporcionar eines per dissenyar estratègies comunicatives transformadores. Pel que fa al segon, “Eines per actuar contra les guerres digitals”, va ser dirigit per l’entitat Verificat i va oferir recursos per detectar campanyes de desinformació i aprendre a verificar continguts en línia.
Aquesta jornada, que ha comptat amb una participació de gairebé 300 persones en els diferents espais, ha evidenciat la importància de continuar generant espais on la comunicació és enfocada com una eina de resistència, denúncia i transformació social, fomentant així el canvi en la nostra societat.
La jornada va ser organitzada en el marc del projecte UNIACT! (Universitats en Acció per una Cooperació Transformadora), impulsat per totes les universitats públiques i privades de Catalunya i liderat per la Universitat de Girona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament amb la participació destacada de la UAB, UOC i UPF. L’organització de l’acte va estar a càrrec de la Fundació Autònoma Solidària amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.