Sala de premsa

Presentem el nou ‘batec’ del Programa de Salut de la FAS

Presentem el nou 'Batec' del Programa de Salut
El passat 4 de juny es van presentar les noves línies estratègiques i de treball del Programa de Salut de la Fundació Autònoma Solidària, en un acte que va comptar amb la intervenció de diferents agents que van participar en aquest procés de reflexió.

05/06/2019

L’any 1999 neix la Fundació Autònoma Solidària (FAS), i un dels principals temes que es comença a impulsar és la promoció de la salut a la universitat. Posteriorment, un any després, es crea el Xiringu, el servei itinerant d’assessorament i informació en temes de salut a disposició de totes les persones del campus a la UAB. En la celebració del 20è aniversari del Programa, des de la FAS s’ha dut a terme un procés de reflexió estratègica, els resultats del qual comporten un nou “batec” pel projecte de Salut.

El passat 4 de juny, la Sala de Juntes de la Facultat de Veterinària va acollir l'acte de presentació d'aquesta revisió estratègica del Programa de Salut, per posteriorment explicar l’ampliació i obertura de les noves línies estratègiques. Jordi Prat, director de la FAS, i Marina Girona, tècnica del programa de Salut, van ser els encarregats d'introduir l'acte, on van explicar la feina que s’ha fet durant els últims dos cursos acadèmics, i que ha canviat el programa i ho seguirà fent en els cursos vinents. També va participar en la benvinguda l’Eulàlia Sot, de la Subdirecció general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que va agrair la invitació i va destacar la bona feina que es fa a la UAB de la promoció de la salut, en gran part gràcies al programa de Salut de la FAS.

Posteriorment, es va donar pas a una taula rodona amb la intervenció de diferents agents que han treballat estretament amb el programa en matèria de formació, activitats i serveis. Ana València, tècnica responsable de Dinamització Comunitària UAB, va recordar la importància que la Festa Major de la Universitat es convertís en Festa Q a nivell de salut, ja que els va “obligar a canviar la mirada de la Festa, i posar en el centre l’experiència segura i saludable de les persones participants”.  

Laura Serrano, estudiant de microbiologia i voluntària del Programa de Salut, va aprofitar la seva intervenció per comentar que “ser agent de salut m’ha servit per tenir molts nous coneixements i experiències. Ha estat molt gratificant poder trencar mites interns i transmetre els meus coneixements a altres estudiants. El voluntariat serveix per transformar, fa visible allò invisible”.

D’altra banda, José Luis Terron, professor a la UAB i membre de l’Institut de Comunicació (InCom-UAB) es va mostrar crític amb el paper de la Universitat i va emfatitzar que és “clau” de cara al futur la convergència entre universitat, entitats i estudiants. “Aquesta ajuda mútua té molt potencial a nivell d’aprenentatges i transferència”, va confessar.

Finalment, Alberto Capitán, president del Comitè 1r Desembre, entitat de segon nivell de la qual la FAS és membre, juntament amb una vintena d’entitats del territori català, i director d’Actua Vallès, va tancar la taula i va comentar que “cal posar més en valor el treball en xarxa que fan les entitats ja que genera una força única”.

El president de la FAS i vicerector de Relacions Institucionals i Cultura, Carlos Sánchez, va posar punt final a l’acte afirmant: “La responsabilitat social de la universitat es compleix gràcies a iniciatives com la del voluntariat del programa de salut”

El Programa de Salut rep el finançament del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya