Sala de premsa

Migracions, Asil i Refugi durant el curs 2018-2019

 Migracions, Asil i Refugi durant el curs 2018-2019
El Projecte MAR treballa amb els diferents agents de la UAB i del seu entorn amb l’objectiu d’enfortir el rol de la UAB com a espai estratègic en la defensa dels drets humans de les persones migrants i en cerca de refugi. Dins del programa Acollida de la FAS, aquesta línia de sensibilització, mobilització i formació compta també amb un servei d’assessorament a Treballs Finals de Grau i Màster que abordin qüestions relacionades amb migració i asil. 

18/09/2018

Per segon curs consecutiu, el Programa Acollida de la FAS desplega una línia de sensibilització, mobilització i formació sobre migracions i dret d’asil orientada a promoure el coneixement de les causes profundes dels desplaçaments forçats i facilitar eines d’acció en el context de la UAB.

El Projecte MAR: Migracions, Asil i Refugi a la Universitat planteja una actuació global basada en la incidència curricular, la formació i la mobilització de la comunitat UAB, tot fomentant el treball en xarxa amb diferents agents de la UAB i el seu entorn. L’objectiu últim és el d’enfortir el rol de la universitat com a agent clau en la defensa dels drets humans, en aquest cas, de les persones migrants i en cerca de refugi.

La proposta recull una varietat d’actuacions dins i fora de les aules, comptant amb la participació activa de professionals, entitats especialitzades de l’àmbit i col·lectius, així com d’altres agents de la UAB que treballen la temàtica. D’aquesta manera, al llarg del curs es realitzaran càpsules formatives sobre refugi i acollida a diverses facultats, tallers amb reconeixement de crèdits sobre drets humans i asil, s’oferirà assessorament a Treballs de Fi de Grau i Màster que abordin qüestions relacionades; a més a més, es durà a terme novament el cicle de cinefòrums sobre migracions i asil.

Paral·lelament, es proposen noves actuacions per tal de consolidar la transmissió de coneixement, el debat i la reflexió entorn als desplaçaments forçosos, com ara formacions centrades en refugi i procediment d’acollida orientades a personal docent i d’Administració i Serveis. Finalment, al mes de maig tindrà lloc una setmana temàtica dels Drets Humans i les Migracions, on s’organitzaran debats, tallers i activitats de sensibilització amb la participació de facultats, grups de recerca, organitzacions especialitzades i moviments socials. Cal destacar la participació de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat a la majoria de les activitats proposades i, com a novetat, la col·laboració amb el Comité Espanyol d’ACNUR, amb qui es treballarà conjuntament per tal d’introduir la seva expertesa a les activitats formatives i de sensibilització que es desplegaran a la UAB.

Tot plegat es desenvolupa en el marc d’una universitat compromesa institucionalment sota el lema del curs: #UABRefugi: l’Autònoma Acull. Aquest constitueix un context que ofereix una veritable oportunitat per a reforçar el paper de la universitat respecte a la promoció del pensament crític i la facilitació d’eines, estratègies i experiències que permetin donar una resposta contundent, sostinguda i eficient en la defensa dels drets de les persones refugiades i migrades.