Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'Observatori per a la Igualtat de la UAB guardona 46 TFG amb perspectiva de gènere

23 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'Observatori per a la Igualtat de la UAB ha concedit aquest dimecres 22 de març els premis als millors treballs de fi de grau amb perspectiva de gènere de l'any 2021-2022. Aquesta setena edició s'han guardonat a 46 persones d'onze facultats de la UAB.

img_postacte_TFG_2023

L'Observatori per a la Igualtat va entregar els guardons als millors treballs de fi de grau (TFG) amb perspectiva de gènere el passat dimecres 22 de març a la sala d'actes del rectorat. Enguany s'han premiat 46 TFG dels 102 presentats des de les facultats de Ciències, de Biociències, de Ciències de la Comunicació, de Filosofia i Lletres, de Traducció i Interpretació, de Ciència Política i de Sociologia, d'Economia i Empresa, de Dret, de Ciències de l'Educació, de Medicina, de Psicologia i de l'Escola d'Enginyeria. Un dels objectius dels guardons és fer difusió dels TFG guanyadors, per aquest motiu un llistat amb el títol i la descripció del treball serà disponible al web de l'Observatori per a la Igualtat.

La secretària general, Esther Zapater; la síndica de greuges, María Jesús Espuny, i la directora de l'Observatori, Maria Prats van lliurar els obsequis a les persones premiades quan pujaven a l'escenari a pronunciar unes paraules.

Els temes guanyadors d'aquesta edició

Un dels projectes guanyadors a la Facultat de Ciències de l'Educació ha estat una guia per al professorat de primària sobre l'educació menstrual a les seves aules. Altres temes abordats han consistit en l'anàlisi de la perspectiva de gènere a la docència universitària, la feminització de l'educació infantil o el sensellarisme femení.

A la Facultat de Biociències s'ha interessat per la història de les dones a la ciència commemorant figures com Nettie Stevens, Séverine Sigrist o Rita Levi-Montalcini; així com altres figures a les ciències de la salut.

L'únic TFG guanyador de la Facultat de Ciències de la Comunicació ha consistit en un reportatge sobre la violència obstètrica. A la Facultat d'Economia també s'ha guardonat un sol projecte, el qual tracta sobre les polítiques de discriminació positiva.

Les persones premiades a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia han investigat sobre el gènere, la història de la pensadora Giula Adinolfi o la perspectiva de gènere als videojocs. La guanyadora de la Facultat de Psicologia també s'ha interessat en la tecnologia, particularment la ciberautoetnografia sobre la identitat i el gènere.

Pel que fa a la Facultat de Dret, s'han guardonat dos TFG. Un investigava com respon el sistema penitenciari basc a les necessitats de les dones i l'altre sobre la violència econòmica com una mena de violència de gènere.

Des de la Facultat de Medicina, s'han presentat TFG sobre l'associació entre ressonància magnètica nuclear cardíaca i clínica en patologia isquèmica miocardíaca en dones; així com l'experiència de les dones d'edat avançada amb una mort fetal tardana.

La Facultat de Filosofia i Lletres ha estat una de les més premiades aquesta setena edició. Entre els diferents temes estudiats als TFG guanyadors, hi ha l'androcentrisme a la màgia, la caracterització de les dones al poder, l'heteronomativitat a la pel·lícula Luca de Disney-Pixar i al musical Billy Elliot, la despenalització del treball sexual, les nenes a l'entorn rural, la percepció de les dones respecte a l'espai públic a Manresa, figures importants de la història, les identitats a la cruïlla o el gènere a les novel·les de Silvina Ocampo.

Finalment, les persones guanyadores a la Facultat de Traducció i interpretació han analitzat amb perspectiva de gènere dues obres de teatre.

Uns premis pioners

La síndica de greuges, María Jesús Espuny, durant la seva intervenció va explicar que la UAB és "pionera" en la creació d'aquests guardons, que són possibles gràcies a la col·laboració de l'Institut Català de Dones. De fet, la secretària general, Esther Zapater, va subratllar la "transversalitat dels premis", ja que "són una mostra que es pot fer recerca amb perspectiva de gènere de totes les disciplines". Espuny assenyala la "qualitat extraordinària" dels TFG: "la majoria podrien estar publicats en revistes de recerca".

"La majoria de TFG podrien estar publicats en revistes de recerca", assenyala María Jesús Espuny, síndica de greuges de la UAB.

D'altra banda, tant María Jesús Espuny com la directora de l'Observatori, Maria Prats, van destacar els esforços realitzats per les persones premiades, sense oblidar el suport de les seves famílies i el professorat que les ha acompanyat.

Els premis als millors TFG amb perspectiva de gènere es convoquen anualment per l'Observatori per a la Igualtat de la UAB amb l'objectiu de sensibilitzar l'alumnat i el professorat sobre la igualtat de gènere i la no-discriminació. D'aquesta manera vol fomentar la recerca amb perspectiva de gènere en totes les àrees de coneixement. La propera convocatòria per la vuitena edició 2022-2023 s'obrirà al voltant de juny i juliol de 2023. Les bases són disponibles al web de l'Observatori.

Dins de