Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Judit Tió, premi al millor TFM 2022-23: "El meu objectiu era acostar l'antropologia social i cultural al camp de l'arxivística i la gestió documental"

30 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents i l'AAC atorguen el Premi al Millor Treball de Final de Màster 2022-23 a la titulada Judit Tió. El seu estudi planteja una sèrie de reflexions al voltant de l’arxivística com a disciplina i les seves possibilitats d’aplicació en diferents contextos socials, a partir del diàleg amb l’antropologia i de l’anàlisi crítica sobre els projectes de cooperació internacional en matèria d’arxius.

Guanyadora del premi al millor treball de final de màster

"Intervencions arxivístiques i comunitats subalternitzades. Reflexions etnogràfiques entorn als projectes de cooperació internacional en matèria d’arxius." és el Treball Final del Màster d'Arxivística i Gestió de Documents premiat per l’Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents i l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la gestió de Documents de Catalunya (AAC).

A continuació, l'entrevista que hem fet a l'autora de la recerca i titulada del Màster, Judit Tió Guiteras.

  • Què significa per a tu aquest reconeixement com a millor TFM de la promoció 2022-23?

És una alegria molt gran i un impuls per continuar aprenent de la professió. Que cada any es doni visibilitat a Treballs de Final de Màster dels companys i companyes d'aquesta manera és una forma molt bona tant d'incentivar la recerca en l'àmbit acadèmic com de potenciar la seva aplicació pràctica. L'arxivística és una disciplina en expansió i que pot ser aproximada des de llocs molt diferents, només cal veure l'originalitat dels anteriors treballs premiats i dels que segur que vindran, i per tant és una iniciativa molt encertada per part de l'AAC i l'ESAGED.

  • Com va sorgir la idea de dedicar el teu Treball de Final de Màster a l’activisme i la cooperació internacional en matèria d’arxivística?

El meu objectiu era acostar l’antropologia social i cultural, la meva carrera de base, al camp de l’arxivística i la gestió documental, perquè hi veia les potencialitats de la seva aplicació tant en l'àmbit teòric com pràctic. L’antropologia ens permet mirar amb relativisme i de forma crítica qualsevol forma humana d’organització, incloent-hi la forma com pensem i com gestionem els documents en les organitzacions, de manera que brinda l’oportunitat d’adquirir una major consciència sobre com s’ha construït i com és l’arxivística avui dia, i també sobre l’existència d’altres formes d’entendre-la i practicar-la arreu del món.

Vaig considerar que, per proposar un exercici que visibilitzés d’una forma clara totes aquestes qüestions, els projectes de cooperació internacional, concretament els que es duen a terme des de casa nostra, eren un molt bon punt de partida.

  • T’interessaria participar en projectes de cooperació internacional sense fronteres com el que descrius al teu treball?

I tant! Són projectes molt enriquidors, tant professionalment com personalment, i també molt necessaris.

  • Quins seran els teus propers passos? A quin projecte aplicaries les sis línies de treball que has dissenyat al TFM?

Les sis línies de treball que proposo són una forma d'aproximar-me als projectes de cooperació internacional, però que poden ser aplicables realment a qualsevol exercici professional que s'emprengui, perquè en el fons, tenen a veure amb la necessitat d'entendre les coses amb profunditat i actuar d'una forma conscient davant de cada realitat. Això pot aplicar-se tant quan es treballa aquí com quan es va a treballar en escenaris socioculturals diferents.

Per tant, els meus propers passos són continuar treballant i formant-me, i si allà on vaig puc aportar aquest tipus d'idees i serveixen per fer una feina més conscient i eficaç, millor!

  • “Comprendre als altres ens permet comprendre’ns millor a nosaltres mateixos”. Reflexionem sobre aquesta conclusió final de la teva recerca. L’apliques també en la teva vida personal?

Sí. Aquesta reflexió és molt pròpia de l’antropologia, i té a veure amb la capacitat que tenim els éssers humans d’entendre i interpretar les coses, d’obrir-nos a altres realitats, donar-les-hi el seu espai i reconeixement i, a partir d’aquí, entendre què és el que et defineix a tu. Representa un exercici de “familiaritzar-se amb allò estrany” i “estranyar-se d’allò familiar”, i crec que sintetitzava bastant tant el caràcter d’aquest treball com la meva manera de veure les coses.

Vaig conèixer l’ESAGED investigant sobre màsters que hi ha al mercat actualment amb projecció professional. Vaig considerar que aquest Màster encaixava amb la meva forma de treballar i també amb algunes inquietuds que havia tingut sempre i, a més, que brindava moltes possibilitats, tant a nivell de continuïtat en estudis acadèmics com en l’àmbit laboral.

  • Quins aprenentatges t’emportes del Màster?

És difícil de sintetitzar. Crec que m’emporto la capacitat d’entendre el funcionament administratiu de les organitzacions d’una forma holística i, a la vegada, granular, així com la complementarietat tan positiva i necessària amb altres ciències, de l’àmbit de les TIC i més humanístiques.

Sobretot m’emporto la sorpresa de descobrir una professió que és força desconeguda però vital pel funcionament de les organitzacions i per la preservació del patrimoni documental i la memòria històrica de les societats.

  • Com definiries els dos anys estudiant el Màster?

Intensos, però molt positius, sobretot pel gran ventall de possibilitats que tens de fer pràctiques i aprendre mentre estudies. Com amb qualsevol estudi, transites per moments de tot, però el que valoro més, i això sembla ser compartit per totes les generacions, és la xarxa de professors, companys de feina i amics que t’emportes.

  • Quina ha estat la teva experiència de pràctiques?

Puc dir que ha estat una experiència molt enriquidora pel que fa a l'aprenentatge i el desenvolupament professional. Vaig començar fent pràctiques a inicis del primer curs a l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), duent a terme tasques relacionades amb la gestió de la documentació històrica i administrativa en paper. A mitjans de curs, però, vaig entrar a fer pràctiques a AGTIC Consulting, una empresa especialitzada en Administració electrònica i transformació digital de les organitzacions que té un enfocament pluridisciplinari, en el que la gestió del document i l'expedient electrònics són aspectes fonamentals. Actualment, hi continuo treballant com a consultora especialitzada en gestió documental.

  • Quin consell donaries als estudiants que es troben a l’inici del seu TFM?

Semblarà un tòpic, però que triïn un tema que els motivi i a través del qual puguin aportar o posar en pràctica els seus coneixements, aptituds i capacitats particulars. Tots tenim els nostres punts forts i, independentment del tema escollit, sempre es pot trobar la forma d’articular-ho amb els continguts del màster i de la professió, sobretot si es fa d’una forma conscient i rigorosa.

Quan tinguin definit el tema, una bona delimitació dels objectius i abast del projecte i una planificació de treball realista respecte a la situació personal de cadascú, però constant, són també fonamentals.

Dins de