Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Jornada sobre ciència ciutadana a la UAB

10 juny 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La ciència ciutadana promou la participació voluntària de la ciutadania en el procés científic, formant-ne part ben activament, des de la definició de la pregunta d’investigació fins a la presentació de resultats. La nova comunitat de pràctica de ciència ciutadana a la UAB organitza, el proper 22 de juny, una jornada sobre les iniciatives de ciència ciutadana oberta a la comunitat investigadora.

OpenLab de la UAB

En els projectes europeus INCENTIVE (Establishing Citizen Science Hubs in European Research Performing and Funding Organisations to drive institutional change and ground Responsible Research and Innovation in society) i SMART-ER (ECIU Virtual Research Institute for SmartEuropean Regions), amb participació de la UAB, la ciència ciutadana i l’impuls del diàleg entre la ciència i la societat hi tenen un paper central.

A la UAB ja fa temps que es desenvolupen iniciatives de ciència ciutadana, sent a més un element clau en la nostra estratègia d’interacció amb l’entorn territorial. En aquest sentit, sorgeix la possibilitat d’establir una comunitat de pràctica, per millorar la coordinació, compartir recursos, dades i equipaments, i identificar les necessitats de formació específiques (per exemple en protecció de dades i dels drets de propietat intel·lectual), així com les possibles limitacions per dur a terme aquestes activitats.

El proper dia 22 de juny, d’11h a 14:30h, s’organitza una jornada virtual oberta a tota la comunitat investigadora amb un doble objectiu. D’una banda, conèixer els grups de recerca i els projectes actuals de la UAB en ciència ciutadana; i d’una altra, identificar les necessitats, infraestructures, recursos i canvis necessaris per donar suport a un desenvolupament de qualitat de projectes de ciència ciutadana.

La ciència ciutadana, que forma part de l’estratègia molt més amplia de l’Open Science, és un fenomen cada vegada més popular a tot el món, que promou la participació voluntària de la ciutadania en el procés científic, fins a formar-ne part ben activament, des de la definició dels reptes fins a la solució. La Comissió Europea li ha donat un impuls molt important en el programa Horizon2020 i també juga un paper fonamental en el programa marc Horizon Europe.

Tota la informació per assistir i participar en la trobada, consutar el programa i fer la inscripció es pot consultar al web de la jornada. Per rebre més informació sobre ciència ciutadana, adreçar-se al correu citizen.science@uab.cat

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Aliança pels objectius

Dins de