Francisco Pablo Salvador dona a conèixer el seu TFG amb ApS sobre la conservació de les tortugues marines a Colòmbia
,1.jpg)
En Francisco Pablo Salvador, estudiant del Grau de Biologia Ambiental de la UAB, dona a conèixer en una entrevista el seu Treball de Fi de Grau (TFG) “Estrategia para la Conservación de las Tortugas Marinas en las costas del Chocó (Colombia)” realitzat en modalitat d’Aprenentatge Servei (ApS). En el vídeo, publicat per la FAS, explica com va sorgir la idea després d’haver fet les pràctiques curriculars en aquest país.
03/07/2025
Els TFG en modalitat ApS tenen com a objectiu donar resposta a una necessitat real de la societat, amb la voluntat de contribuir a la millora de qualitat de vida del territori en qüestió.
El projecte, desenvolupat a les costes del Chocó a Colòmbia amb el suport de l’entitat local Chocó Bird Observatory i tutoritzat per Anna Membrives Soler, va ser reconegut amb un dels premis als TFG amb metodologia ApS. El vídeo recull els testimonis tant de l’estudiant com d’una representant de l’entitat, que expliquen el procés de treball conjunt, els aprenentatges obtinguts i l’impacte generat en el territori.
Francisco Pablo Salvador va realitzar les seves pràctiques de grau a les costes del Chocó, a Colòmbia, amb l’objectiu inicial de dur a terme tasques d’anellament d’aus amb l’entitat Chocó Bird Observatory. Un cop al territori, va detectar que les dificultats socioeconòmiques i educatives presents a la zona afectaven de manera important la conservació de la biodiversitat. Davant d’aquesta realitat, va decidir enfocar el seu TFG en el disseny d’una estratègia per a la conservació de les tortugues marines, adaptada a les necessitats i capacitats locals. L’estratègia consta de set vídeos, en els quals, l’autor del treball dona totes les indicacions pertinents i explica els antecedents, les característiques de les tortugues marines, el maneig a alta mar, les patrulles, la construcció del viver, les actuacions a la posta, la reubicació dels ous, i finalment, com tractar els naixements i la informació presa.
Segons l’estudiant “Els aprenentatges que he obtingut de tot aquest TFG són, per una banda, aprendre a coordinar-me amb diverses persones [...], donar valor a tot el que tinc [...], i valorar la natura per ella sola, no necessita res additiu, la mateixa natura es pot gaudir.”
Per la seva banda, Ana Catalina Pinzón, representant de l’entitat col·laboradora, destaca l’impacte transformador de la iniciativa: “Crec que és força interessant que persones, estudiants, arribin a lloc amb tantes necessitats com Colòmbia i un lloc tan petit com Pangui. Transforma a tots els nivells la nostra cultura, les nostres ambicions en el futur i la nostra projecció com a societat.”
El 26 de maig, la Facultat de Veterinària de la UAB va acollir la VI Jornada d’Aprenentatge Servei, on l’Oficina d’Aprenentatge Servei de la UAB va lliurar els premis als millors TFG en modalitat ApS. Els guardonats van compartir l’impacte social dels seus projectes, destacant així, com iniciatives acadèmiques poden passar a ser eines útils i necessàries per a la transformació social.
En aquest sentit, el projecte de Francisco Pablo Salvador, es presenta a través d’aquest vídeo, que il·lustra com un treball acadèmic pot contribuir a la conservació de la biodiversitat en un context vulnerable. Podeu consultar l’estratègia del treball aquí.