Sala de premsa

Es busquen estudiants per fer un voluntariat a un programa socioeducatiu lingüístic

Imatge programa Lingüístic Intercultural

Aquest programa per a l’educació inclusiva permet a través de la participació de voluntariat que famílies nouvingudes puguin millorar els seus coneixements de català o castellà. Es tracta d’una iniciativa de la Casa Àsia, la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB, el grup de recerca GREIP i la FAS.

24/03/2023

El programa de voluntariat socioeducatiu lingüístic té per objectiu construir de manera compartida l’educació inclusiva per al segle XXI. Es vol construir una comprensió col·laborativa de com hauria de ser la formació pel que fa a la diversitat lingüística, la inclusió i l’ensenyament i l’aprenentatge de les llengües.

Aquesta iniciativa té la implicació de quatre agents. Per una banda, del programa AFEX-AFFM de Casa Àsia, un programa d’aprenentatge i servei que té per objectiu principal millorar les competències lingüístiques de les famílies d’orígens culturals diversos per tal de facilitar la seva comunicació i participació en els centres educatius on estudien els seus fills i filles. Per una altra, de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB, a través del projecte de recerca CULT i la participació d’estudiants de Pedagogia i Educació Social; el GREIP (Grup d’Investigació en Educació, Interacció i Plurilingüisme), que investiga en l’àrea de les interaccions plurilingües en contextos educatius contribuint a la innovació en els coneixements i les pràctiques didàctiques inclusives; i la Fundació Autònoma Solidària com a entitat de referència del voluntariat a la UAB. Les persones voluntàries participen en aquest projecte d’aprenentatge multinivell, intercultural, plurilingüe i intergeneracional que els permetrà adquirir coneixements, eines i metodologies sobre l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües i a formar-se com a futur agent educatiu inclusiu.

Col·laboraran en la dinamització d’aquests aprenentatges en horari extraescolar i en el mateix centre educatiu on estudien els fills i filles de les famílies que participen del programa. En els tallers sempre hi ha una dinamitzadora racialitzada que parla la llengua materna majoritària i els infants els quals tenen un paper actiu en l’aprenentatge de la llengua dels seus familiars.

Es busquen persones joves universitàries, especialment vinculades a la Facultat de Ciències de l’Educació, interessades a treballar metodologies de recerca i ensenyament participatives.

La dedicació que es demana és d’un o dos cops per setmana durant hora i mitja a les escoles següents:

  • INS Eduard Fontseré – L’Hospitalet: Dimarts i dijous de 16:00 a 17:30h
  • Escola Wagner – Sta. Coloma de Gramenet: Dimarts i dijous de 15:00 a 16:30h
  • Escola Mercè Rodoreda – Sta. Coloma Gramenet: Dimarts i dijous de 15:10 a 16:40h
  • INS Les Termes – Sabadell: Dilluns i dimecres de 15:10 a 16:40h

Per a més informació, entra a la pàgina web, consulta la fitxa informativa, o envia un correu a fas.voluntariat@uab.cat