Sala de premsa

Els dies 24 i 25 de març es cercaran les espècies que viuen al Campus de la UAB en un Bioblitz

Imatge Bioblitz

En el segon Bioblitz del Campus de la UAB que es farà els dies 24 i 25 de març al Campus de la UAB es registraran tantes espècies d’éssers vius com sigui possible, aportant observacions i contribuint a enriquir les bases de dades de biodiversitat per a la investigació. Com a novetat, estan previstes prèviament altres activitats gratuïtes vinculades a la natura.

20/02/2023

La Universitat Autònoma de Barcelona es troba al bell mig de la plana vallesana, en un espai amb una importància cabdal per a la conservació de la biodiversitat i també com a connector entre les serralades litoral i prelitoral. El campus de la UAB es caracteritza per tenir un mosaic agroforestal amb diversitat d’ambients, forestals de ribera, pinedes, alzinars, rieres, camps... Aquesta diversitat d’ambients també provoca que hi puguem trobar una gran diversitat d’organismes vius.

En el marc del projecte Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB, coordinat per la professora Sandra Saura i finançat per la Fundació Autònoma Solidària, en col·laboració de l’oficina de Medi ambient de la UAB, es durà a terme el Bioblitz per fer una diagnosi i saber quina diversitat d’espècies hi ha i com estan distribuïdes, si hi ha la presència d’espècies més sensibles que altres, més amenaçades o en llocs més alterats o menys pels humans. Això ajudarà a la presa de decisions d’accions de millora de la conservació dins del projecte.

Aquest segon Bioblitz també es farà a principis de primavera per intentar estudiar grups d’éssers vius que no van ser considerats l’any passat. 

El programa inclou un programa d’activitats com són: la cerca i estudi de cargols, llimacs i altres mol·luscs; la instal·lació de càmeres de parament fotogràfic nocturn per poder estudiar la distribució dels grans mamífers; una xerrada sobre la detecció de rapinyaires nocturns, enganyapastors i sibocs; una passejada per sentir i aprendre sobre la comunicació vocal en els ocells, i l'estudi i el seguiment dels mamífers més petits del campus, entre d’altres.

A més, com a novetat, hi ha programades altres activitats prèvies:

  • 28 de febrer i 2 de març tarda: cursos i tallers de comunicació de temes de natura i medi ambient
  • 17 març tarda: taller de fotografia naturalista
  • 29 de març migdia: fòrum de discussió i debat ambiental a la Facultat de Ciències de l’Educació per a totes les persones de la comunitat universitària. Serà un procés deliberatiu per poder prioritzar i decidir on i com fer accions de millora i seguiment de la biodiversitat del campus.  Per assistir-hi cal inscripció prèvia en aquest enllaç.

Més informació

La coordinació del Bioblitz és a càrrec de Sandra Saura Mas, professora d’ecologia de la Facultat de Biociències i el Departament de Biologia animal, Vegetal i Ecologia i investigadora del CREAF (Centre de Recerca i Aplicacions Forestals). I s’organitza en coordinació amb altres entitats com la Facultat de Biociències, el Departament de Biologia animal, vegetal i Ecologia de la UAB, la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC) i la Diputació de Barcelona i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Per inscriure’s cal emplenar el formulari següent.