Sala de premsa

Cinefòrums: relats diàspores al món àrab

Cineforum Alshatat

El programa d’Acollida de persones en cerca de refugi de la FAS programa un cicle de cinefòrums per abordar els fenòmens migratoris dins el Pròxim Orient.

20/09/2022

La zona del Pròxim Orient s’ha convertit en una de les principals zones d’arribada de persones forçosament desplaçades del món. Entre 2005 i 2015 va passar de rebre 25 milions de persones a 54 milions, un augment del 116% que la va convertir en la regió amb el major increment migratori del món. El Líban, un país que al seu dia va generar també nombrosos refugiats a la zona, avui acull més d'1.5 milió de sirians. Turquia, amb 3.6 milions de sirians vivint avui dia al seu territori, és el país del món que més persones refugiades acull. A ells se suma Jordània, els camps de refugiades i ciutats de la qual acullen més de 2.200.000 persones de palestina. Mentre que Síria i Iemen són al centre dels desplaçaments de més escala en aquest moment, el Pròxim Orient també acull desplaçaments significatius des d'altres països, tan distants com l'Iraq i Líbia.

Des de la Fundació Autònoma Solidària es posa la mirada en aquests desplaçaments, que succeeixen més enllà de les fronteres europees. Per això, en el marc del Programa d’Acollida de persones en cerca de refugi de la UAB, s’organitza el cicle de cinema Al-shatat – Relats de diàspores al món àrab, que al llarg de tres sessions de cinemafòrum, farà un viatge per diferents fenòmens migratoris al Pròxim Orient.  

La primera sessió es celebrarà el proper dimarts 11 d’octubre i es farà el passi del curt animat “Memory of the Land” de la directora Samira Badran, que tracta sobre els efectes dels checkpoints en la salut física i mental de les persones palestines. El curt s’acompanyarà de la pel·lícula Al-Manam (El somni)” del director Mohammad Malas, que es composa d’una col·lecció d’entrevistes sobre els somnis que tenen els refugiats palestins que es troben al Líban durant la guerra civil (1975-1990). Per dinamitzar aquesta sessió es comptarà amb Samira Badran, artista visual palestina centrada a reflectir la realitat palestina sota l’ocupació, i directora del primer film. A Samira l’acompanyaran Mohamed Berro, artista visual libanès i activista sobre els drets de la població palestin,, i Dana Nidal, activista palestina que forma part del moviment Ruta Revolucionaria Alternativa Palestina, el col·lectiu de joventut palestina al-Yudur i el col·lectiu de dones palestines al-Karama.

El 9 de novembre a les 10h es projectarà la proposta Cinema d’Urgència: una selecció de curtmetratges realitzats per joves sirians desplaçats al Líban. Aquesta mostra es realitza sota la direcció del jove distribuïdor i cineasta Ahmad AlHaj, qui participarà a la taula de debat des de Grenoble, la seva ciutat de residència. Comptarem també amb la ponència de Juan DelGado, productor i creador visual i fundador de l’entitat Qisetna, una plataforma cultural d’artistes de la diàspora Siriana.

Per la tercera sessió, prevista pel dimecres 14 de desembre a les 13h, es presentarà el darrer film de la directora Alba Sotorra “El retorn: la vida després de l’ISIS” una pel·lícula sobre la situació al camp Roj del kurdistan sirià, on viuen les dones occidentals que van afiliar-se a la organització islamista i, al abandonar-la, els seu països d’origen els han rebutjat l’entrada. El debat serà dinamitzat per membres de la productora i per la investigadora de l’Escola de Cultura de Pau Pamela Urrutia, especialitzada en l’anàlisi de conflictes armats, crisis sociopolítiques i processos de pau al Pròxim Orient amb perspectiva de gènere.

Anima’t a assistir i fes un viatge pel Pròxim Orient per tal d’entrar en contacte amb temes com l’exili, els checkpoints, els camps de refugiats i l’activisme nascut a la diàspora.