Sala de premsa

Biblioteques inclusives a la UAB

Formació biblioteques PIUNE
A principis de març el PIUNE, el Servei Per a la Inclusió de la UAB va realitzar el curs “Fem una biblioteca inclusiva”, dirigit al personal de les biblioteques de la UAB.

04/03/2020

El PIUNE va realitzar el passat 2 de març el curs “Fem una biblioteca inclusiva” dirigit a personal de biblioteques de la universitat on es van explicar les diferents iniciatives que asseguren els estudis en igualtat per a tot l’alumnat. Van assistir 32 persones entre les dues sessions de matí i tarda.

Durant la formació es va posar la mirada en diversos aspectes. En primer lloc, es va donar a conèixer el Pla d’Acció Tutorial (PAT-UAB), que  té  com a objectiu garantir que qualsevol estudiant amb discapacitat o amb NEE pugui seguir els estudis tant de grau com de tercer cicle en igualtat de condicions. A més, amb aquest projecte  es vol potenciar l’autonomia personal i optimitzar el procés d’ensenyament-aprenentatge.

En segon lloc, es va parlar dels recursos dels quals disposen les biblioteques i del seu funcionament i de com els estudiants hi poden accedir. Com a recursos per exemple hi ha 6 cabines adaptades per a persones amb discapacitat física, sensorial i per a persones amb dificultats d’aprenentatge. Estan ubicades a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, Biblioteca de Ciències Socials i Biblioteca d’Humanitats.

Seguidament, es van esmentar les diferents línies d’actuació que milloren l’experiència universitària de les persones amb discapacitat o necessitats educatives específiques. Per una banda, amb el centre de producció de material en formats alternatius, que realitza la digitalització de documents, gravació de material (conversió format tinta a àudio), i la conversió de documents en  format Braille. Per una altra, els recursos de suport a l’aula,  ja sigui un software específic per a estudiants amb dislèxia i/o TDA/TDAH o recursos per a la realització d’exàmens i proves (portàtil, programaris específics).

I per últim, es va  ressaltar la importància del servei d’assessorament a les persones amb discapacitat i servei de préstec, que valora i avalua els recursos tecnològics més adients pels estudiants amb discapacitat de la UAB, a més de donar equips tecnològics en préstec als estudiants amb discapacitat.