Sala de premsa Premsa i mitjans

Una enquesta mostra la situació d'inseguretat de la població assalariada enfront de la COVID-19

Treball COVID
istockphoto_nito100

L'estudi d'ISTAS-CCOO i la UAB posa de manifest, entre altres dades, que un 75% de la població assalariada està preocupada per la dificultat de trobar feina si perd l'actual i que s'ha duplicat el percentatge de persones que treballen en condicions d'"alta tensió".

01/07/2020

Amb l'objectiu de conèixer l'impacte de la pandèmia entre les persones assalariades o autònomes que a data 14 de març de 2020 tenien una feina, incloent aquelles afectades per un ERTO o comiats, dos equips d'investigadors amb una llarga trajectòria de col·laboració, el grup POWAH integrat per investigadors de les Facultats de Medicina i de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Sindical de Treball Ambient i Salut (ISTAS-CCOO) van decidir posar en marxa l'enquesta COTS, "Condicions de treball, inseguretat i salut en el context de la COVID-19".

Els primers resultats d'aquesta enquesta, realitzada sobre una mostra de més de 20.000 participants, s'han presentat avui en roda de premsa conjunta amb la intervenció de la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Margarita Arboix; Albert Navarro, coordinador de el grup POWAH i professor de la Facultat de Medicina de la UAB; Salvador Moncada, epidemiòleg i investigador d'ISTAS-CCOO i un dels autors de l'estudi, i el secretari general de CCOO, Unai Sordo.

Els resultats apunten que el 69,7% dels i les treballadores estan preocupades per la disminució dels seus salaris i tres de cada quatre (75,6%) manifesten la seva preocupació per la dificultat de trobar una nova feina en cas de quedar a l'atur.

Un 5,7% dels i les participants han perdut la feina des del començament de la pandèmia, i aproximadament un de cada quatre participants en l'enquesta COTS (26,2%) es va veure afectat per un ERTO durant l'estat d'alarma.

L'estudi també mostra que els baixos salaris faciliten que més persones vagin a treballar amb símptomes. Segons les dades de l'enquesta COTS, el percentatge de persones que van anar a treballar amb símptomes com febre, tos, dificultat respiratòria o malestar general durant l'estat d'alarma decretat per la pandèmia de la COVID-19, és gairebé el doble entre els que afirmen que el seu salari els permet cobrir les necessitats de la llar només "algunes vegades" (18,2%), que entre els que poden fer-ho sempre o moltes vegades (10,5%).

Una altra dada destacada és que més del 70% dels i les participants que manifesta haver anat a treballar a la seva empresa o organització, afirma haver treballat en algun moment sense les mesures de protecció adequades, essent aquest percentatge lleugerament superior entre els i les treballadores de sectors considerats essencials i que van realitzar tasques d'atenció al públic. Les ocupacions més afectades per aquesta problemàtica han estat les sociosanitàries, així com el personal de botigues d'alimentació i productes bàsics, mercats i supermercats.

A més, segons les dades de l'enquesta COTS, el percentatge de persones que ha treballat en situacions d'"alta tensió" durant la pandèmia s'ha duplicat en relació als valors de 2016. A la tercera Enquesta de Riscos Psicosocials d'ISTAS-CCOO, realitzada l'any 2016 es va estimar que un 22,3% de la població assalariada resident a Espanya estava en situació d'alta tensió, mentre que en els resultats de l'enquesta COTS aquest percentatge pràcticament es duplica aconseguint el 44,3%.

L’enquesta també mostra que durant la pandèmia es va duplicar el nombre de persones que va consumir tranquil·litzants. Un 21,5% dels participants en l'enquesta ha consumit tranquil·litzants, sedants o somnífers durant l'últim mes. D'aquests, més de la meitat (12%) són nous consumidors, mentre que entre els que ja consumien abans de l'inici de la pandèmia, una de cada tres va augmentar la dosi o va canviar a un fàrmac més fort.

Finalment, un 36,7% de la població assalariada espanyola considera que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia de la COVID-19. Un empitjorament més acusat entre dones que entre homes (41,6% enfront de 31,9%).

Més informació:

Dossier de premsa

Informe complet

Vídeo de la roda de premsa
 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Salut i benestar
  • Aliança pels objectius