Un seminari tracta noves habilitats de diagnòstic i intervenció contra feminicidis

05/11/2019
Les estadístiques de casos de dones que són víctimes de violència masclista posiciona cada cop més el tema a l’agenda pública. Tot i això, alguns professionals de l’àmbit sanitari, social, policial o legal no es troben sempre adequadament preparats i formats per afrontar aquest problema. És per això que el Laboratori d’Investigació Prosocial Aplicada (LIPA) de la UAB organitza la jornada “Recursos Psicosociales para el abordaje de la violencia machista”, que tindrà lloc el 23 de novembre, a les 10 hores, al Palau Robert de Barcelona.
La trobada es realitza en el context de dos projectes europeus, REVIVAL i FEEL. De fet, marca l’inici del projecte FEEL i és la culminació de REVIVAL, un projecte liderat per la UAB, en el camp de la innovació prosocial, i amb l’objectiu de formar als professionals perquè no caiguin en errors com la segona victimització de la dona i que abordin la situació des d’una mirada prosocial, és a dir, propiciant el seu empoderament tenint en compte el moment actual físic, psicològic i cultural que viu tant ella com la persona que l’atén.
La jornada pretén reflexionar sobre la importància de la formació professional i la necessitat d’augmentar els espais de col·laboració interdisciplinària entre els professionals que acompanyen a la dona, és a dir, fer un pas més enllà de les fronteres formatives de cada àmbit professional i optimitzar els recursos. S’iniciarà a les 10 hores amb una taula rodona on intervindran Ramona García, metgessa i responsable de Prevenció de Riscos Laborals del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Sara Guila Fidel, psicòloga clínica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; Lucía Cellerino, psicòloga transcultural de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; Esther Susin, advocada i especialista en violència de gènere; i Virginia Franch, especialista en atenció a dones i menors d’edat víctimes de violència de gènere del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).
Pilar Escotorín, professora del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació de la UAB i codirectora de LIPA, moderarà el debat que tractarà temes com el tipus de formació que han de rebre els professionals per poder abordar adequadament el problema o la revisió de protocols per tal trobar noves habilitats de diagnòstic i intervenció professional, i frenar els feminicidis.
Més tard, a les 15 hores, s’oferirà un curs, que arriba a la segona edició i està dirigit especialment al personal sanitari i policial. Es tracta del seminari "La comunicación prosocial. Comunicar con la mujer superviviente de la violencia para establecer una relación de confianza", que vol ajudar a comprendre millor les fases de motivació per les quals passa i facilitar el canvi de situació.
Per assistir-hi és indispensable inscriure’s a través del web del LIPA.
Més informació:
LIPA
Recursos Psicosociales para el abordaje de la violencia machista